GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



«Όχι» του ΣτΕ στις αιτήσεις των καναλιών για τις επτά άδειες

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των καναλαρχών που ζητούσαν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών αδειών....


Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των καναλαρχών που ζητούσαν να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 τηλεοπτικών αδειών.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, επέτρεψε στους καναλάρχες να έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν εκ νέου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά των επόμενων διαδικαστικών σταδίων.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Οκτώβριο του 2016 η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον τότε σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου είχε ασχοληθεί και πάλι με το θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Τότε η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τη χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών. Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Σακελλαρίου και Παπαγεωργίου ήταν τότε στη μειοψηφία της Ολομέλειας.

Στη συνέχεια, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντέννα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενοι στο Μέγκα.

Όλοι στρέφονταν τόσο κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, όσο και κατά του ΕΣΡ και ζητούσαν, μεταξύ άλλων, να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια.

Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης της καθεμίας από αυτές.

Η πλευρά των καναλιών υποστήριζε ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Υποστήριζαν ακόμη ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά.