GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στη Θάσο, ο τουρισμός «τρώει» τη γη

Με εισαγόμενους εργάτες γης, που σπανίζουν στην περιοχή, καθώς ακόμα και εκείνοι προτιμούν να δουλέψουν στον τομέα του τουρισμού, η Θά...


Με εισαγόμενους εργάτες γης, που σπανίζουν στην περιοχή, καθώς ακόμα και εκείνοι προτιμούν να δουλέψουν στον τομέα του τουρισμού, η Θάσος παλεύει να κρατήσει δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα που την κατέστησαν διάσημη σε μεταποιημένα προϊόντα, όπως η ελιά, το λάδι και το μέλι.

Όχι μόνο τα οικόπεδα και τα σπίτια, αλλά και ο πρωτογενής τομέας αλλάζει χέρια σταδιακά στο νησί, καθώς οι ντόπιοι στρέφονται στον τουρισμό, εγκαταλείποντας την αγροτοκτηνοτροφική οικογενειακή παράδοση. Η τουριστική δραστηριότητα δημιουργεί θέσεις εργασίας όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για πολλούς ανέργους από κάθε περιοχή της χώρας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Μαριών Θάσου, Θανάσης Κοπανούδης, μεταφέρει στην «ΥΧ» την αγωνία του, αναγνωρίζοντας ότι «ο πρωτογενής τομέας έχει πολλά βάσανα».

Γεννημένος στην παραγωγή, δεν καταθέτει τα όπλα αλλά, δυστυχώς, λείπουν τα χέρια που θα μαζέψουν τη νόστιμη θασίτικη ελιά ή θα ασχοληθούν με τα μελίσσια, παρότι είναι από τις ελάχιστες περιοχές για παραγωγή πευκόμελου. «Εάν δεν ήταν τα ξένα χέρια, το προϊόν θα είχε εγκαταλειφθεί», σημειώνει.

Στο Ραχώνι βλέπει όλο και περισσότερους να στρέφονται στον τουρισμό, αλλά τα παιδιά του παραμένουν στην ελαιοκαλλιέργεια και την μελισσοκομία, γεγονός που τον προβληματίζει, γιατί αναγνωρίζει ότι δουλεύουν πολύ, αλλά τα οφέλη είναι λίγα και το ρίσκο, λόγω των καιρικών συνθηκών, υψηλό.