GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αξιόπιστη λύση για το χρέος-Αυλαία για τα Μνημόνια

Τις πρώτες πρωινές ώρες βγήκε «λευκός καπνός» από το Eurogroup μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν εννέα ωρών. Η Αθήνα είναι σαφώ...


Τις πρώτες πρωινές ώρες βγήκε «λευκός καπνός» από το Eurogroup μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν εννέα ωρών. Η Αθήνα είναι σαφώς ικανοποιημένη αφού η απόφαση κινείται στο ανώτερο όριο των προσδοκιών της.

Η συμφωνία για το χρέος περιλαμβάνει επιμήκυνση 10 ετών, περίοδο χάριτος μιας δεκαετίας, δόση 15 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3,3 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Το σημερινό υπόλοιπο του χρέους προς το Ταμείο είναι περίπου 10 δισ. Η απόφαση να μην εξοφληθεί μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς το ΔΝΤ οφείλεται στην στάση της Γερμανίας, η οποία για πολιτικούς λόγους θέλει το Ταμείο ως τεχνικό σύμβουλο και σε ενεργό ρόλο.

Η δεκαετής επιμήκυνση στην οποία ήλπιζε και τελικά κατάφερε να κερδίσει η Αθήνα αφήνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο αφού μέσω της δεκαετούς αναστολής πληρωμής τόκων από το 2019 έως το 2022, η Ελλάδα θα γλιτώνει 4 δισ. το χρόνο και από το 2023 έως το 2033, 2,8 δις το χρόνο.

Στις ρυθμίσεις για το χρέος περιλαμβάνεται η επιστροφή των ANFAS από την ΕΚΤ υπό τη μορφή ετησίων δόσεων ύψους 1,2 δις, από το 2019 έως το 2022.