GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ερώτηση Κατ. Παπακώστα για την Ανάγκη Ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε η Βουλευτής Β΄ Αθηνών και επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.), Κατερίνα Παπακώσ...


Ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε η Βουλευτής Β΄ Αθηνών και επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.), Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης στην Ροδόπη.

Η Βουλευτής αναφέρει στο κείμενο της Ερώτησης την διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης για την υποστελέχωση του τμήματος Ιάσμου.

Η Κατερίνα Παπακώστα τονίζει πως το αστυνομικό προσωπικό της Ροδόπης ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου, καθώς οι ανάγκες της περιοχής έχουν αυξηθεί ραγδαία, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ροές σε σχέση με την ίδια περίοδο του έτους 2017, σημειώνουν αύξηση κατά 168,29%.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι συνθήκες στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου είναι ακατάλληλες, καθώς η παράτυπη μετανάστευση έχει ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, με αποτέλεσμα, σε κρατητήρια χωρητικότητας 20 ατόμων να κρατούνται έως και 100 άτομα.


Επιπλέον, υφίσταται αυξημένη ανάγκη παρουσίας αστυνομικού προσωπικού σε στόχους όπως είναι το Τουρκικό Προξενείο, ενώ παράλληλα 17 άτομα της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης απασχολούνται στο Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας.

Η Βουλευτής τονίζει επίσης ότι η περιοχή της Ροδόπης χρειάζεται ενίσχυση, αφού οι απαιτήσεις της τρέχουσας περιόδου είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ πρέπει να δίνεται έμφαση στις συνθήκες εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τόσο των ίδιων όσο και των πολιτών.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να ενισχύσει άμεσα την αστυνομική διεύθυνση Ροδόπης, αυξάνοντας τις οργανικές θέσεις και αν θα δημιουργηθεί ένα τμήμα στην Νυμφαία το οποίο θα στελεχώνεται με αστυνομικούς από όλη της Επικράτεια, οι οποίοι θα υπηρετούν αποκλειστικά στο Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, ώστε τα 17 άτομα που απασχολούνται σήμερα εκεί, να επιστρέψουν στην τοπική αστυνομική διεύθυνση. Τέλος ζητά να ενημερωθεί αν θα ληφθούν μέτρα προσαρμογής των υποδομών στις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: Ανάγκη Ενίσχυσης της Αστυνομικής Δύναμης στην Ροδόπη

Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υποστελέχωσης το Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου.

Το αστυνομικό προσωπικό της Ροδόπης ζητά την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου καθώς οι ανάγκες στην περιοχή σημειώνουν ραγδαία αύξηση εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Όπως δηλώνουν, το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτές αυξήθηκαν κατά 168,29% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Συνεπώς, μεγάλος αριθμός αστυνομικών απαιτείται για την διαχείριση αυτού του φαινομένου, το οποίο προστίθεται στις υπόλοιπες απαιτήσεις της περιοχής.


Επιπλέον, ακατάλληλες είναι και οι συνθήκες στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου. Η αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης έχει ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, με αποτέλεσμα, στα κρατητήρια χωρητικότητας 20 ατόμων να κρατούνται έως και 100 άτομα. Σημειώνεται, πως ορισμένες φορές, σύμφωνα με το αστυνομικό προσωπικό, οι εν λόγω κρατούμενοι φυλάσσονται από έναν, μόλις, σκοπό.

Παράλληλα, υφίσταται αυξημένη ανάγκη παρουσίας αστυνομικού προσωπικού σε στόχους όπως είναι το Τουρκικό Προξενείο και η προξενική κατοικία, ενώ 17 άτομα της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης απασχολούνται στο Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, το οποίο εκτιμάται πως αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών, ανάμεσα στα 7 συνοριακά σημεία της Περιφέρειας.

Γίνεται αντιληπτό, πως η περιοχή της Ροδόπης χρήζει ενίσχυσης, καθώς οι απαιτήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Επιπλέον, πρέπει να δίνεται έμφαση και στις συνθήκες εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των ιδίων αλλά και των πολιτών.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται ο Υπουργός:

Προτίθεστε να ενισχύσετε άμεσα την Δ.Α. Ροδόπης, αυξάνοντας τις οργανικές θέσεις;

Προτίθεστε να δημιουργήσετε στην Νυμφαία τμήμα το οποίο θα στελεχώνεται από αστυνομικούς όλης της Χώρας, οι οποίοι θα υπηρετούν αποκλειστικά στο Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, ώστε τα 17 άτομα, τα οποία απασχολούνται σήμερα εκεί, να επιστρέψουν στην τοπική αστυνομική διεύθυνση;

Θα λάβετε μέτρα προσαρμογής των υποδομών στις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα, 6 Ιουνίου 2018
Βουλευτής Β’ Αθηνών