GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Π. Μιχαηλίδης: Κρίνεται σκόπιμη η ανανέωση-αναβάθμιση της Γιορτής Κρασιού

Η δημοτική παράταξη «ΑΝΑ.Σ.Α.» παρότι αναγνωρίζει την σημασία του θεσμού της «Γιορτής Κρασιού» για την Αλεξανδρούπολη και τη συμβολή τ...


Η δημοτική παράταξη «ΑΝΑ.Σ.Α.» παρότι αναγνωρίζει την σημασία του θεσμού της «Γιορτής Κρασιού» για την Αλεξανδρούπολη και τη συμβολή της στο τουριστικό μας προϊόν, θεωρεί εξίσου σημαντική και την εξάλειψη του ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της πόλης ώστε να μην προκαλείται ουσιαστική πτώση του τζίρου κυρίως στα καταστήματα της εστίασης.

Συνεπώς είναι σωστή η μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής από τα τέλη Ιουλίου, είτε στο τέλος του Αυγούστου και ακόμη καλύτερα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, επιτυγχάνοντας έτσι και την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου.

Εξάλλου με την μετάθεση της ημερομηνίας, επιλύονται και τα όποια ζητήματα – προβλήματα μοιραία προκύπτουν με την ταυτόχρονη τέλεση μέρους των θεατρικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και των παραστάσεων του (μοναδικού) θερινού κινηματογράφου («Φλοίσβος») που το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους της έβδομης τέχνης.

Αντίστοιχα αποφεύγουμε και την κοινή ημερομηνία διεξαγωγής με την καθιερωμένη εκδήλωση της Συνάντησης Νέων στον Άρδα, που γίνεται εδώ και χρόνια στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου.

Παρόλα αυτά είναι γεγονός πως σήμερα η «Γιορτή Κρασιού» έχει απωλέσει τον αρχικό της χαρακτήρα, για αυτό και είναι απολύτως δικαιολογημένες οι ενστάσεις της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. επί αυτού του θέματος.


Επίσης είναι αναγκαία η αποδοχή των προτάσεων των πολιτιστικών συλλόγων για επαναφορά της στο καθαρά λαογραφικό της πλαίσιο με ταυτόχρονη την ανάδειξη του πολιτισμού όλων των πληθυσμιακών ομάδων του Έβρου (Θράκη, Πόντος, Καππαδοκία, Μ. Ασία, Σαρακατσάνοι, Κρήτη).

Φυσικά θα ήταν επιθυμητό να είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένη και ενισχυμένη τόσο σε δραστηριότητες όσο και σε συμμετοχές τοπικών παραγωγών, μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών με σκοπό την προώθηση των τοπικών προϊόντων, της Θρακιώτικης διατροφής και παράδοσης.

Μια παράλληλη εκδήλωση θα μπορούσε να αποτελέσει η γευσιγνωσία οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Στόχος της εκδήλωσης θα είναι η γνωριμία με τον αμπελώνα, τις ποικιλίες του και τις δυνατότητές τους, τη σύγχρονη οινοποίηση και την ενημέρωση από τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς για τον επώνυμο ποιοτικό Ελληνικό οίνο, την πορεία του στη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό, τον φετινό τρύγο και την εξέλιξή του. Γιατί όχι και ένας διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας με έπαθλα, για όσους επιθυμούν να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στο κρασί!

Επίσης δεκάδες οινικές εκδηλώσεις θα μπορούν να οργανώνονται σε εστιατόρια, μπαρ, wine bar και άλλους χώρους, με άξονα όμως, το επώνυμο ελληνικό κρασί και την υπεύθυνη, συνειδητή κατανάλωση. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την δράση με όνομα «Μαγειρεύοντας για το Κρασί», όπου επώνυμα εστιατόρια της πόλης θα προτείνουν ένα μενού τεσσάρων πιάτων με τρία διαφορετικά ποτήρια κρασί σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
Από μια τέτοια εκδήλωση καλό είναι να μην λείπουν και τα εργαστήρια γεύσης. Με την καθοδήγηση γευσιγνωστών, οινολόγων και mixologists θα μάθουμε να δοκιμάζουμε κρασιά και αποστάγματα.

Οι επισκέπτες της «Γιορτής Κρασιού», πέρα από τα εκλεκτά εδέσματα των τοπικών παραγωγών θα μπορούν να απολαύσουν street food νοστιμιές, που θα βρίσκονται σε πολλά σημεία μέσα στην πόλη.

Μια κινητή έκθεση του WWF Ελλάς θα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τη μυστική σύνδεση της διατροφής με τον πλανήτη μέσα από βιωματικές δράσεις! Με πέντε εκπαιδευτικά περίπτερα – σταθμούς μαθαίνουμε παίζοντας με ποιον τρόπο η επιλογή των σωστών τροφών, προστατεύουν την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη!

Συνεπώς θα ήταν σκόπιμη και απολύτως εύλογη η μεταφορά τμήματος των εκδηλώσεων της ανανεωμένης πλέον «Γιορτής Κρασιού» στο λιμάνι και το κέντρο της πόλης, όπως και στον χώρο του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑ.Σ.Α.»