GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη… Μοιράσου τη ζωή, δώσε αίμα…

14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη…


14 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη…

Μοιράσου τη ζωή, δώσε αίμα…

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρόκαι την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Η 14η Ιουνίου είναι η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, πατέρα πρακτικά της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Ρέζους.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους /Blood connect us all», μήνυμα που προβάλλει την αλυσίδα αλληλεγγύης εθελοντής αιμοδότης – αίμα – ασθενής.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπη το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), ως αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει Καμπάνια με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την εθελοντική αιμοδοσία.

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και το φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος.