GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,6% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,6% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο Στο 0,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που α...


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,6% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο

Στο 0,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε μείωση 0,3%.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2017 – Μαΐου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2016 – Μαΐου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,6%.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,6% τον μήνα Μάιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2017, προήλθε ως αποτέλεσμα των ακόλουθων μεταβολών στις κύριες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

-0,4% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μοσχάρι, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, καφέ, γάλα νωπό πλήρες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, χοιρινό, νωπά φρούτα.


-1,6% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κρασιά, καπνό.
-0,3% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις υπηρεσίες ιατρικών εργαστηρίων.

-3,0% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.

-3,3% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
-0,2% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-1,5% στα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

-1,1% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
-0,8% στην Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

-0,7% στα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης.

-1,0% στην Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό – υπολογιστές – επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
-0,5% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε ετήσια αύξηση 0,8% τον Μάιο, ενώ από τον Απρίλιο 2018 παρουσίασε αύξηση 0,1%.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2017 – Μαΐου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2016 – Μαΐου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,7%.