GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κινητοποιούνται οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας, εξαιτίας των τιμών γάλακτος και κρέατος

Κινητοποιούνται οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας, εξαιτίας των τιμών γάλακτος και κρέατος -Κοινό δελτίο τύπου ετοιμάζουν ...


Κινητοποιούνται οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας, εξαιτίας των τιμών γάλακτος και κρέατος

-Κοινό δελτίο τύπου ετοιμάζουν οι σύλλογοι Ξάνθης και Καβάλας, καλώντας όλους τους βουλευτές να πάρουν θέση

-Μειώνεται σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, λόγω των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν στο κλάδο

Αθανάσιος Λουκμακιάς:

«Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά τη δική μας περιοχή, η τιμή του γάλακτος, λόγω παιχνιδιών που κάνουν δυο – τρεις εταιρίες, έχει πέσει δραματικά…»

Σε μια εποχή που η ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία πλήττεται ανελέητα λόγω της οικονομικής κρίσης, ένα ακόμη καίριο πλήγμα έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα, καθώς, όπως έχει καταγγείλει πριν λίγες ημέρες και η ΝΟΔΕ Ξάνθης, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχασε τις προθεσμίες σύναψης σύμβασης για το κοινοτικό πρόγραμμα προώθησης της φέτας, με αποτέλεσμα 5,2 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικής συμμετοχής για την προώθηση του εν λόγω εθνικού προϊόντος να πάνε «στον κάδο των αχρήστων».

«Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση έδειξε την ανικανότητά της να διαχειριστεί κτηνοτροφικά ζητήματα. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Β. Αποστόλου, απέδειξε την πολιτική του ανικανότητα στελεχώνοντας τον ΕΛΓΟ με άτομα κατώτερα των απαιτήσεων…» σχολιάζει, για το θέμα, ο Αντιδήμαρχος Τοπείρου και Πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Αθ. Λουκμακιάς.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, η κτηνοτροφία του νομού βάλλεται ταυτόχρονα από πολλά μέτωπα, αναφέροντας ως το σημαντικότερο πρόβλημα την τιμή του γάλακτος που έχει πάρει την κατιούσα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες της τάξης, 25% και 30%, τη στιγμή μάλιστα που άνοδο γνωρίζουν οι τιμές των ζωοτροφών κατά 5% και 10%, επιδεινώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

«Το πλήγμα είναι τεράστιο λόγω της τιμής γάλακτος και κρέατος, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί για την τρέχουσα χρονική περίοδο. Με 0,65 λεπτά το λίτρο, η κατώτερη τιμή για το γάλα και 0,75 λεπτά το λίτρο, η ανώτερη, δεν μπορούν να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μειώνεται διαρκώς το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται λόγω συνθηκών να οδηγούν τα ζωντανά τους στο σφαγείο…» συμπληρώνει ο κ. Αθ. Λουκμακιάς, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «ιδιαίτερα, σε ότι αφορά τη δική μας περιοχή, η τιμή του γάλακτος, λόγω παιχνιδιών που κάνουν δυο – τρεις εταιρίες, έχει πέσει δραματικά…».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των πραγμάτων, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν μεμονωμένα ή σε συνεργασία μεταξύ τους, ενημερώνει ο κ. Αθ. Λουκμακιάς. Έτσι, συνεχίζει ο ίδιος, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Καβάλας και Ξάνθης έχουν αποφασίσει να ενεργήσουν από κοινού, στέλνοντας δελτίο τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μέσα από το οποίο θα απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, ώστε να υπάρξει διάλογος και συνεργασία για να λυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κτηνοτροφικό κλάδο.

«Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσει να σωθεί η κτηνοτροφία της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Ως σύλλογοι της Περιφέρειας, θα ξεκινήσουμε κάποιες ενέργειες, για να το πετύχουμε…» καταλήγει ο ίδιος.