GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει καταργήσει την αυτονομία του ΕΟΠΥΥ»

Στην προσπάθεια χειραγώγησης του ΕΟΠΥΥ από την Κυβέρνηση μέσω αφαίρεσης αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της Ν...


Στην προσπάθεια χειραγώγησης του ΕΟΠΥΥ από την Κυβέρνηση μέσω αφαίρεσης αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης ο Τομεάρχης Υγείας – Βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου και 16 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις κυβερνητικές κινήσεις που στοχεύουν στην πλήρη κατάλυση της αυτονομίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η παρέμβασή σας τον τελευταίο χρόνο στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι κάτι παραπάνω από εξόφθαλμη. Η προσπάθειά σας να τον εντάξετε σε καθεστώς πλήρους κυβερνητικού και κομματικού ελέγχου θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις εισφορές των ασφαλισμένων, που όπως πολύ καλά γνωρίζετε αποτελούν την σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης του οργανισμού.

Ο οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 2011, διατηρούσε μέχρι σήμερα διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με τον εκάστοτε Υπουργό απλά να τον εποπτεύει. Όλα αυτά, όμως, πλέον ανήκουν στο παρελθόν καθώς το περασμένο καλοκαίρι αλλάξατε αιφνιδιαστικά την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, με τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχεται πλήρως από τον Υπουργό Υγείας. Με αυτό τον τρόπο η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ αλλοτριώνεται καθώς κυριαρχούν μέλη εξαρτημένα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και τους κομματικούς μηχανισμούς σας.

Λίγους μήνες αργότερα συστήνεται με Προεδρικό Διάταγμα στο Υπουργείο Υγείας αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Ανάπτυξης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να δοθούν υπερεξουσίες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες από τον ίδιο τον οργανισμό.

Σε επίρρωση όλων αυτών η ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ

μεταφέρθηκε δια νόμου της κυβέρνησης στο γραφείο σας!

Την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν έλεγχοι σε πολλά επίπεδα ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων. Τώρα η ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει περάσει σε επιτροπή οριζόμενη από τον υπουργό και οι αποφάσεις λαμβάνονται πάλι από τον υπουργό με βάση τη διοικητική αρχή!

Μετά από αυτές τις εξελίξεις , η αυτονομία του ΕΟΠΥΥ έχει μείνει μόνο στα χαρτιά. Η κομματική ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησε, προσπαθώντας να θέσει υπό τον έλεγχό της τον ασφαλιστικό φορέα Υγείας για να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα.

Ζητούμε άμεσα εξηγήσεις κύριε Υπουργέ για ποιον λόγο χειραγωγείται έναν οργανισμό, σημαντικό πυλώνα της δημόσιας διοίκησης, με ενέργειες που δεν απαντώνται σε ευρωπαϊκά Κράτη.

Απαιτούμε άμεσα να αποκατασταθεί η αυτονομία του ΕΟΠΥΥ ώστε απερίσπαστος να επιτελέσει το σκοπό του για τον οποίο συστάθηκε. Ο ΕΟΠΥΥ δεν σας ανήκει! Ανήκει σε όλους αυτούς πού πληρώνουν καθημερινά για την δημόσια υγεία και είστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστείτε!».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο προσπαθείτε να χειραγωγήσετε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ;

2. Σκοπεύετε να προβείτε σε κινήσεις που θα εξασφαλίζουν την πλήρη αυτονομία του ΕΟΠΥΥ;».