GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Λόγω χαμηλού κόστους επένδυσης, η καλλιέργεια ηλίανθου παραμένει σταθερά στις προτιμήσεις του αγροτικού κόσμου της Ξάνθης…

Λόγω χαμηλού κόστους επένδυσης, η καλλιέργεια ηλίανθου παραμένει σταθερά στις προτιμήσεις του αγροτικού κόσμου της Ξάνθης ...


Λόγω χαμηλού κόστους επένδυσης, η καλλιέργεια

ηλίανθου παραμένει σταθερά στις προτιμήσεις

του αγροτικού κόσμου της Ξάνθης

-Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό. Ενώ, ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον για το φυτό από εταιρείες που παράγουν βιοντίζελ

Κώστας Δαλάτσης:

«Είναι μια φθηνή καλλιέργεια, που ωστόσο δεν δίνει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς…»

Σταθερή αξία παραμένει τα τελευταία χρόνια στις προτιμήσεις των αγροτών του νομού η καλλιέργεια του ηλίανθου για λόγους που, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου, κ. Κώστας Δαλάτσης, έχουν σχέση περισσότερο με το χαμηλό κόστος που συνεπάγεται η παραγωγή του φυτού, αν και τα έσοδα που εισπράττουν από την πώλησή του δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αντιθέτως είναι αρκετά χαμηλά, όπως υπογραμμίζει με έμφαση.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή του ηλίανθου παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα καθώς τα έξοδα καλλιέργειας δεν είναι πολλά, υπολογίζονται μάλιστα στα μισά χρήματα σε σχέση με το καλαμπόκι και στο ένα τρίτο έναντι της καλλιέργειας βαμβακιού, οι δε απαιτήσεις σε νερό είναι μικρές. Δηλαδή, ένα από τα πλεονεκτήματα του ηλίανθου είναι ότι αποτελεί επένδυση ιδιαίτερα «χαμηλού ρίσκου» για τους αγρότες, επειδή έχει χαμηλό κόστος, αφού δεν απαιτείται παρά ο μισός προϋπολογισμός σε σχέση με την καλλιέργεια βαμβακιού και το ένα τρίτο των χρημάτων σε σύγκριση με το καλαμπόκι.

«Πράγματι, οι παραγωγοί της περιοχής μας δείχνουν ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του ηλίανθου, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η παραγωγή του ηλίανθου είναι χαμηλή σε κόστος σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Ο ηλίανθος έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό με αποτέλεσμα να καλλιεργείται κάθε χρόνο σε μεγάλες εκτάσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι οι σταθερές τιμές στις συμβάσεις που κλείνουν οι αγρότες με τα εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ.

Από εκεί και πέρα, η τιμή δεν είναι ιδιαίτερα καλή, γύρω στα τριάντα πέντε λεπτά περίπου το κιλό. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, λόγω των βιοκαυσίμων που έχουν γίνει υποχρεωτικά σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον από εταιρείες με πετρελαιοειδή για τον ηλίανθο. Δεν ξέρω, εάν φέτος θα επεκταθούν οι εκτάσεις με τις καλλιέργειες του ηλίανθου στο νομό μας, αν και υπολογίζω ότι, θα είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι…» σχολιάζει, ο κ. Κ. Δαλάτσης αναφορικά με το θέμα.

Όσον αφορά το βιοντίζελ να σημειωθεί ότι, είναι «πράσινο καύσιμο» -προσφέρει δηλαδή πράσινη ενέργεια συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, εξασφαλίζοντας μειώσεις προστίμων εκπομπών CO2 σε εθνικό επίπεδο- που παράγεται κυρίως από ελαιούχους σπόρους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του είτε σε μείγμα με ντίζελ σε πετρελαιοκινητήρες.

Παράλληλα, ο κ. Κ. Δαλάτσης συμπληρώνει ότι, μετά την αρνητική εξέλιξη στο θέμα της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στο νομό, ο αγροτικός κόσμος της Ξάνθης θα συνεχίσει τις παραδοσιακές καλλιέργειες, αφού, προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν νέες, εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις παλιές.