GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αυγενάκης από Ξάνθη: «Η Κυβέρνηση θα καταστήσει τους αυτοδιοικητικούς έρμαια σε τοπικά συμφέροντα και στο λαϊκισμό»

«Η Διοίκηση των ΟΤΑ θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής και δεν είναι σαφές τι θα γίνεται όταν τα συλλογικά όργανα δεν μπορούν να λαμβάνουν α...


«Η Διοίκηση των ΟΤΑ θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής και δεν είναι σαφές τι θα γίνεται όταν τα συλλογικά όργανα δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις», δήλωσε ο Γραμματέας Π.Ε. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Αν. Μακεδονίας- Θράκης στην Ξάνθη, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαΐου 2018.

Για τις επερχόμενες αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση για τον «Καλλικράτη», ο Γραμματέας της ΝΔ τόνισε: «Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Αυτοδιοίκηση. Όχι μόνο στοχεύει στην αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, αλλά βάλλει εναντίον του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ με σκοπό να προκαλέσει χάος». Και συμπλήρωσε: «Τα άρθρα που προβλέπουν τη μεταπήδηση συμβούλων από συνδυασμό σε συνδυασμό, την ενσωμάτωση συνδυασμών ή τη συνένωση θα προκαλέσουν χάος και θα καταστήσουν το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη έρμαιο σε τοπικά συμφέροντα και έκθετους στο λαϊκισμό».


Αναφορικά με το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών ο κ. Λ. Αυγενάκης, τόνισε: «Ήδη από το 2006, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης να «σπάσει» η Β’ Αθήνας. Και το Kόμμα μας σταθερά έχει προτείνει την κατάτμηση της σε τρεις μικρότερες περιφέρειες, όπως και την περιφέρεια Αττικής σε δύο μικρότερες περιφέρειες. (…) Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -που αρχικά δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών- τώρα την υιοθετεί. Ωστόσο, αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους -ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα μας- τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Και αυτό, γιατί φοβάται την ψήφο τους».

Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του πως: «Αν αυτό το νομοσχέδιο καταστεί νόμος του κράτους, η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος θα είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει ο τόπος. To ελεγκτικό πλαίσιο όπως επιχειρηθεί να τροποποιηθεί είναι δυνατό να μεγιστοποιήσει τον κρατικό παρεμβατισμό».

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους της πρότασης της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση ο κ. Λ. Αυγενάκης ξεχώρισε τα εξής:

Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α. και την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.. Ορισμένοι φόροι θα παρακρατούνται και θα δεσμεύονται υπέρ των Δήμων ή των Περιφερειών, προκειμένου να επιτελούν καλύτερα το έργο τους. Παράλληλα, µε αυτόν τον τρόπο περιφέρειες και δημοτικές αρχές θα είναι ευθέως υπόλογες στους πολίτες για το έργο που επιτελούν.

Την εξυπηρέτηση του πολίτη στη γειτονιά του µε την αύξηση των δραστηριοτήτων και των συναλλαγών που μπορούν να διεκπεραιωθούν σε Κ.Ε.Π.

Προώθηση της χρήσης των ΣΔΙΤ για έργα και υπηρεσίες που ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει σε χαμηλότερο κόστος και µε μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες.

Προώθηση του clustering, δηλαδή των διαδημοτικών συνεργειών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την εξοικονόμηση πόρων.

Τη διευκόλυνση της δυνατότητας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους.

Η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη αποτέλεσε την τρίτη, μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, Πέμπτη 17 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στις 3:00μ.μ στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ενώ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συσκέψεις στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την κάλυψη του συνόλου της επικράτειας.