GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Λ. Αυγενάκης: «Στο… περίμενε οι νέοι Αγρότες του 2014 για τη 2η δόση της επιδότησης του Προγράμματος “Νέοι Αγρότες”»

Στον εμπαιγμό των νέων αγροτών από την Κυβέρνηση και στις νέες καθυστερήσεις στην καταβολή της 2ης δόσης της επιδότησης του προγράμματ...


Στον εμπαιγμό των νέων αγροτών από την Κυβέρνηση και στις νέες καθυστερήσεις στην καταβολή της 2ης δόσης της επιδότησης του προγράμματος «Νέοι Αγρότες» αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Ευάγγελο Αποστόλου.


Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η Κυβέρνηση και, ειδικότερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, που τόσο διαφήμισαν και πραγματοποίησαν ανά την επικράτεια, τόνισαν την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα ως μοχλό ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

Ένα από τα εργαλεία στήριξης του τομέα αυτού ήταν και το πρόγραμμα των νέων αγροτών που είχε ξεκινήσει το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε την είσοδο νέων στο επάγγελμα. Όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πήραν κάποια χρήματα για να ξεκινήσουν και στη συνέχεια έπρεπε σε μικρό χρονικό σύστημα να λάβουν και την εκπαίδευση τους στο αντικείμενο που ήταν υποχρέωση του προγράμματος. Μια εκπαίδευση όμως που ήρθε πολύ αργά-τρία χρόνια σχεδόν – από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους και έχοντας μάθει την δουλειά στην πράξη. Για την καθυστέρηση αυτή υπεύθυνοι δεν είναι οι νέοι αγρότες, αλλά η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, φορέα που εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ.

Βάσει του προγράμματος οι νέοι αγρότες, μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση της ενίσχυσής τους. Οι αρμόδιοι φορείς τους ενημέρωσαν ότι αυτό θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Και ενώ οι υπεύθυνοι αυτοί φορείς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που καθυστέρησαν -σκοπίμως άραγε;- τρία χρόνια την κατάρτιση και μαζί την, τόσο αναγκαία για τους ανθρώπους αυτούς, καταβολή της 2ης δόσης της επιδότησης και που έπρεπε να είχαν τρέξει τις διαδικασίες, συνεχίζουν να εμπαίζουν τους νέους αυτούς αγρότες που πίστεψαν στο πρόγραμμα αυτό και αποφάσισαν, στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συγκυρίες, να κάνουν ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα, με συνεχείς χρονικές διαβεβαιώσεις για την πίστωση των λογαριασμών τους.

Τελευταία διαβεβαίωση από πλευράς Υπουργείου ήταν ότι τον Μάρτιο του 2018 θα έχουν πιστωθεί τα χρήματα. Όμως, έχουμε φτάσει στα μέσα Μαΐου και η 2η δόση δεν έχει καταβληθεί ακόμη, ούτε υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πότε θα καταβληθεί. Με απλά λόγια, η κατάσταση τείνει να συνδεθεί με την παροιμία από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα.

Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και προσφέρουν τη δυνατότητα να καταστεί ανταγωνιστική η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον. Η κυβέρνηση θα πρέπει να την ενισχύσει και να τη στηρίξει ως έναν νευραλγικό και εξαιρετικά σημαντικό τομέα της οικονομίας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Πότε προτίθεται ο Υπουργός να δώσει τη σχετική εντολή πίστωσης των λογαριασμών των νέων αγροτών τη στιγμή που ο αρμόδιος φορέας για τις πληρωμές ο ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρίζεται ότι έχει ολοκληρώσει την προεργασία;

2. Σε τυχόν ύπαρξης νέας καθυστέρησης, δεσμεύεται ο Υπουργός με νομοθετική πρωτοβουλία να δώσει το δικαίωμα, εφόσον έχουν παρέλθει οι καταληκτικές προθεσμίες, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για σχέδια βελτίωσης της παραγωγής, πρόγραμμα που προϋποθέτει την ύπαρξη ρευστότητας από μέρους των αγροτών;».