GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κατ. Παπακώστα: «Πότε θα πάρετε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά Μέτρα για τον Έβρο;»

Ερώτηση προς το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής τη...


Ερώτηση προς το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής της Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Στο κείμενο της Ερώτησης η Βουλευτής αναφέρει πως η περιοχή του Έβρου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού, ενώ το μέγεθος της καταστροφής έχει αποτυπωθεί σε δορυφορικές φωτογραφίες.

Η Βουλευτής επισημαίνει πως η Κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει για την επαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, καθώς σχέδια τα οποία έχει επεξεργαστεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Αναφέρει, επιπλέον, την διαχρονική ανάγκη δημιουργίας πλημμυρικών ζωνών και θυροφραγμάτων, προκειμένου να πάψει η περιοχή του Έβρου να αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα. Επιπροσθέτως, εστιάζει στο γεγονός, πως από την Ελληνική πλευρά πρέπει να δοθεί αυξημένη σημασία στην στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, καθώς παρόλο που υφίσταται κοινή Ομάδα Εργασίας, η παρούσα κατάσταση αποδεικνύει πως η ενημέρωση και η συνεργασία για την διαχείριση των υδάτων που εισρέουν από την γείτονα χώρα δεν είναι επαρκής.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πότε και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθούν το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Έβρου και όλα τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία της Χώρας μας με την Βουλγαρία, προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείριση των υδάτων που εισρέουν στον ποταμό Έβρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση Πλημμυρικών Φαινομένων στον Έβρο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η περιοχή του Έβρου εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού. Δορυφορικές φωτογραφίες έχουν ήδη αποτυπώσει το μέγεθος της καταστροφής, ενώ οι κάτοικοι του Νομού και κυρίως οι αγρότες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ανησυχώντας για το μέγεθος της οικονομικής τους καταστροφής.

Ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης, διαπιστώνεται πως η Κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει για την επαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει επεξεργαστεί μία σειρά σχεδίων για την διαχείριση λεκανών απορροής υδάτων, ενώ υπάρχει και το οριστικοποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Έβρου, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.

Διαχρονικά, υφίσταται η ανάγκη δημιουργίας πλημμυρικών ζωνών καθώς και θυροφραγμάτων. Πρόκειται για έργα, τα οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα, για να πάψει η περιοχή του Έβρου να αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα και να μην καταστρέφονται αγροτικές καλλιέργειες.

Τέλος, από την Ελληνική πλευρά πρέπει να δοθεί αυξημένη σημασία στην στενή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Παρόλο που έχει συσταθεί κοινή Ομάδα Εργασίας, η παρούσα κατάσταση αποδεικνύει πως η ενημέρωση και η συνεργασία για την διαχείριση των υδάτων που εισρέουν από την γείτονα Χώρα δεν είναι επαρκής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιήσετε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Έβρου και όλα τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων;
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία της Χώρας μας με την Βουλγαρία προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείριση των υδάτων που εισρέουν στην Ελλάδα και στον ποταμό Έβρο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου
Βουλευτής Β’ Αθηνών
Αθήνα, 4 Απριλίου 2018