GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πάσχα χωρίς ειδική ενίσχυση βάμβακος θα κάνουν χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί

Αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» της γραφειοκρατίας βρίσκονται αρκετές εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην π...


Αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» της γραφειοκρατίας βρίσκονται αρκετές εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην προσπάθειά του να περαιώσει γρήγορα τις πληρωμές των συνδεδεμένων και της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, άφησε αρκετούς εξ αυτών, εκτός.

Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι μόνο στις Σέρρες, την Καρδίτσα και τη Λάρισα, περίπου 1.000 παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς ο οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν έλαβε ακόμα τα πορίσματα για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να αφήσει απλήρωτους τους βαμβακοπαραγωγούς, καθότι εμφανίζονται ότι δεν έπιασαν την ελάχιστη στρεμματική απόδοση (πλαφόν).

Σε επικοινωνία ωστόσο του ΑγροΤύπου με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Θεσσαλονίκη, μας ανέφεραν, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το πρόβλημα, ότι «δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της, με αποτέλεσμα να μην έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία στα κεντρικά για τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου. Αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν».

«Στον ΕΛΓΑ στην περίπτωση που επίκεινται πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων, φροντίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία των πορισμάτων. Έτσι γίνεται συνήθως για να μη μένουν παραγωγοί απέξω», δήλωσε σχετικά στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζαννιάς.

Προβλήματα και από την τηλεπισκόπηση

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν την ίδια ώρα και αρκετές ακόμα εκατοντάδες βαμβακοπαραγωγοί, λόγω της τηλεπισκόπησης. Για παράδειγμα στην επαρχία του Μεσολογγίου, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, έκπληκτοι παραγωγοί πήγαν να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους στην τράπεζα και διαπίστωσαν, ότι δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ, αν και είναι καθ’ όλα συνεπείς στον σχετικό Κανονισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «σάρωμα» του δορυφόρου στα χωράφια αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά προβληματικό. Λόγου χάριν, αγρότης με 100 στρέμματα καλλιέργεια, που «εμφανίστηκε» στο δορυφόρο να μην έχει φυτρωμένο όπως έπρεπε βαμβάκι στα 5 από αυτά, δεν παίρνει καθόλου ενίσχυση. Πλέον, πρέπει να υποβάλλει ένσταση και να περιμένει τη δικαίωση και την πληρωμή το ερχόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε όμως τα έξοδα τρέχουν και ο παραγωγός, όχι μόνο δεν θα μπορέσει να σπείρει, αλλά και να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες, αφού στο βαμβάκι φέτος οι τιμές ήταν χαμηλές και πόνταρε πολλά στην ειδική ενίσχυση των 74 ευρώ/στρέμμα.

Μείωση πλαφόν για το πράσινο σκουλήκι

Σημειώνεται πάντως, όπως προανήγγειλε πρώτος ο ΑγροΤύπος, ότι μειώσεις λόγω ζημιών από ασθένειες και έντομα (π.χ. πράσινο σκουλήκι) στο απαιτούμενο για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος του 2017 πλαφόν παραγωγής ανά στρέμμα, έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η μείωση στο πλαφόν σε ορισμένες περιπτώσεις νομών που αποδεδειγμένα και με βάση σχετική εισήγηση του ΕΛΓΑ (την οποία έκανε δεκτή ο ΟΠΕΚΕΠΕ) υπέστησαν ζημία από ασθένειες (π.χ. πράσινο σκουλήκι) κυμάνθηκε μεταξύ 20 και 30%.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι δεν ισχύει ένα, ενιαίο πλαφόν για την είσπραξη της ειδικής ενίσχυσης, αλλά πλέον αυτό διαφέρει από νομό σε νομό (Περιφερειακή Ενότητα) και καθορίζεται με βάση το μέσο όρο στρεμματικής απόδοσης της τελευταίας πενταετίας ανά νομό μειωμένο κατά 20%.

Ενδεικτικά, για το νομό Λάρισας ο μέσος όρος των αποδόσεων για το διάστημα 2011-2015 διαμορφώνεται στα 331 κιλά ανά στρέμμα, επομένως η ειδική ενίσχυση, υπολογίστηκε με βάση το νούμερο αυτό μειωμένο κατά 20%, δηλαδή τα 265 κιλά ανά στρέμμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία το πλαφόν το 2017 ήταν 227 κιλά, στην Ξάνθη 180 κιλά, στη Θεσσαλονίκη 219 κιλά και στη Μαγνησία 259 κιλά. Ζημιές από το πράσινο σκουλήκι καταγράφηκαν φέτος σε Βοιωτία, Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία και αλλού.