GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έρχονται αεροψεκασμοί εναντίον των κουνουπιών στη Ροδόπη

Συνεχίζεται και το 2018 η προσπάθεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μέσω της θεματικής αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγεία...


Συνεχίζεται και το 2018 η προσπάθεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μέσω της θεματικής αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κουνούπια. Πρόκειται για ένα συνολικό έργο, περίπου 7,2 εκ. ευρώ, το οποίο «τρέχει» από το 2017 η ΠΑΜ-Θ, και συνεχίζεται για άλλα δυόμιση χρόνια.

Αυτό το κονδύλι αφορά αφενός σε επίγειες παρεμβάσεις, επιμεριζόμενες ανά νομό, αλλά και σε εναέριες παρεμβάσεις, που αφορούν συνολικά και τους πέντε νομούς, δηλαδή Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

Αναφορικά με τις επίγειες παρεμβάσεις, αυτές ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου, ενώ από χθες ξεκίνησαν και οι αεροψεκασμοί σε Καβάλα, και θα συνεχιστούν σήμερα στο νομό Ξάνθης κι αύριο στο νομό Ροδόπης.

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Οι συνθήκες ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών, καθώς αυτές τις ημέρες η άνοδος της θερμοκρασίας είναι αρκετά μεγάλη. Επίσης, στον Έβρο ο πληθυσμός των κουνουπιών πολλαπλασιάζεται ταχέως, λόγω των πλημμυρισμένων στρεμμάτων, δηλαδή της υγρασίας. Ο συνδυασμός τριών στοιχείων (υγρασία, θερμοκρασία, ανοσία) σε πολλές περιοχές συντελεί ώστε ο πληθυσμός των κουνουπιών να αυξάνεται.

Παρόλα αυτά οι άνθρωποι της Περιφέρειας φαίνεται να έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα, τουλάχιστον προς αποτροπή της μετάδοσης νοσημάτων, καθώς αυτό είναι και το σημαντικότερο. Πέρσι δεν υπήρξε κάποιο κρούσμα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, παρότι αποτελεί και πύλη εισόδου για πολλούς ανθρώπους, πολλά εμπορεύματα και οχήματα, αντιθέτως υπήρξε στον μακρινό (πλησίον της Θεσσαλονίκης) Δήμο Λαγκαδά. Ελπίζουμε και φέτος να μην υπάρξει κρούσμα, αν και – ελέω κλιματικής αλλαγής – κάθε χρόνο η καταπολέμηση των κουνουπιών (που επίσης μεταδίδουν τα νοσήματα) γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες θα έχει σαν συνέπεια την μαζική αναπαραγωγή των κουνουπιών.

ΡΟΔΟΠΗ: ΔΑΠΑΝΕΣ 456.440 ΣΕ ΥΨΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
Για τη Ροδόπη συγκεκριμένα για τρία χρόνια έχουν εγκριθεί δαπάνες ύψους 456.440 ευρώ, ενώ για τα δυόμιση περίπου χρόνια που υπολείπονται για την ολοκλήρωση της σύμβασης, έχουν απομείνει περί των 387.000 ευρώ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι δαπάνες που αφορούν σε αεροψεκασμούς.

Οι δαπάνες αυτές δεν επιμερίζονται ανά περιφερειακή ενότητα, αντιθέτως είναι ενιαίες για όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και είναι για την τριετία στα 3.575.557 (με ΦΠΑ) ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη τριετία, για τους επίγειους ψεκασμούς στο νομό Ροδόπης, είχαν συνολικά δαπανηθεί 256.258,19 ευρώ, άρα παρατηρούμε αύξηση.


ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Πέρα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια, πρέπει και οι πολίτες να κάνουν το «κομμάτι» τους, προκειμένου να επιτευχθεί συλλογικά η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών το έτος 2018. Έτσι, Δήμοι και δημότες καλούνται να ελαχιστοποιήσουν τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στα όρια του Δήμου και της ιδιοκτησίας τους προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην καταπολέμησή τους.

Φυσικά, το εάν τα μέτρα που έχει πάρει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ επαρκέσουν ή όχι, θα κριθεί το επόμενο διάστημα, εκ του αποτελέσματος.