GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Οργιάζουν» τα λαθραία τσιγάρα από τη Βουλγαρία, ως επιπλέον «πλήγμα» για τους περιπτερούχους της Ξάνθης… Βαθαίνει η κρίση για τα περίπτερα

Σωτήρης Βασιλειάδης: «Ακόμη και εμείς που συνεχίζουμε να κρατάμε ανοιχτά τα περίπτερά μας, το κάνουμε γιατί έχουμε «γαϊδουρινή» υπομονή. Α...

Σωτήρης Βασιλειάδης:
«Ακόμη και εμείς που συνεχίζουμε να κρατάμε ανοιχτά τα περίπτερά μας, το κάνουμε γιατί έχουμε «γαϊδουρινή» υπομονή. Απλώς, υπολειτουργούμε μέχρι να κλείσουμε οριστικά…»

Βαθαίνει η κρίση για τους Έλληνες Περιπτερούχους, γεγονός που μαρτυρούν τα δεκάδες «λουκέτα» που έχουν μπει την τελευταία πενταετία, λόγω μεγάλης απώλειας στους τζίρους, αλλά και της σημαντικής αύξησης στα λειτουργικά έξοδα. Όσα, δε, από τα περίπτερα δεν έχουν κλείσει ακόμη, υπολειτουργούν, αναμένοντας απλώς το τέλος τους, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος των μισθωτών Περιπτερούχων Ξάνθης, κ. Σωτήρης Βασιλειάδης.

Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά τη δική μας περιοχή, η κατάσταση για τους Περιπτερούχους εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα άλλο ζήτημα, το λαθρεμπόριο – παραεμπόριο τσιγάρων, τα οποία, όπως σημειώνει ο κ. Σ. Βασιλειάδης, έρχονται ανεξέλεγκτα από τη γειτονική Βουλγαρία. Εάν, αναλογιστεί κανείς, πως τα καπνικά προϊόντα αποτελούν το νούμερο ένα προϊόν που εμπορεύονται τα περίπτερα, εύκολα θα καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που δημιουργούν φαινόμενα λαθρεμπορίας στους επαγγελματίες του κλάδου. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων, επομένως, αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα για τους περιπτερούχους που παλεύουν στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης να διατηρήσουν ζωντανό το επάγγελμα.

Είδος προς εξαφάνιση τα περίπτερα

«Πλέον, δεν υπάρχει μέλλον για κανένα επάγγελμα, όχι μόνο το δικό μας. Ακόμη και εμείς που συνεχίζουμε να κρατάμε ανοιχτά τα περίπτερά μας, το κάνουμε γιατί έχουμε «γαϊδουρινή» υπομονή. Απλώς, υπολειτουργούμε μέχρι να κλείσουμε οριστικά. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά ούτε για τσίχλα. Αναγκαζόμαστε και πουλάμε χύμα τσιγάρα, για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ένα ολόκληρο πακέτο για να καπνίσουν. Έρχονται και ζητάνε με είκοσι λεπτά ένα τσιγάρο. Μέχρι εκεί φτάσαμε…» σχολιάζει, ενδεικτικά, ο κ. Σ. Βασιλειάδης.

Όπως, μάλιστα, παραδέχεται ο τελευταίος, το «τεφτέρι» έχει μπει για τα καλά και στα περίπτερα. Είναι γεγονός πως, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης πολλοί συμπολίτες μας ζητούν πίστωση για κάποια προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν ακόμη και από τα περίπτερα. Αλλά και οι Περιπτερούχοι, πολλές φορές, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα που τρέχουν με αποτέλεσμα να μην προμηθεύονται κάποια προϊόντα όπως, φερ’ ειπείν, επισημαίνει ο κ. Σ. Βασιλειάδης, όλες τις μάρκες των τσιγάρων, αλλά μόνο τις πιο βασικές.

Η πολιτεία, από την πλευρά της, παρά τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις και κραυγές αγωνίας των Περιπτερούχων, δεν έχει προβεί σε καμιά σοβαρή ενέργεια. Ενώ, το μόνο που την απασχολεί είναι η επιβολή όλο και μεγαλύτερων φόρων, αδιαφορώντας για την τύχη χιλιάδων οικογενειών που απασχολούνται στον κλάδο, καταλήγει, τέλος, ο ίδιος.