GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ανασχηματισμός ισορροπιών με άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Περιορισμένος και διορθωτικός ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ωστόσο με αρκετά στοιχεία έκπληξης. Πρόκειται για μια σύνθεση η οποία ισ...

Περιορισμένος και διορθωτικός ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ωστόσο με αρκετά στοιχεία έκπληξης.

Πρόκειται για μια σύνθεση η οποία ισορροπεί ανάμεσα στην ανανέωση και το φρεσκάρισμα μέσω των νέων – ηλικιακά – ανθρώπων που μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο και των «βετεράνων» της πολιτικής με πλούσια εμπειρία σε διάφορα χαρτοφυλάκια.
Παράλληλα, στην υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, η οποία συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας και την μεγαλύτερη κριτική από την αντιπολίτευση, αποτυπώνεται η πρόθεση του πρωθυπουργού για άνοιγμα στον κεντρώο χώρο. Οι μετακινήσεις βουλευτών, Μάρκου στη ΝΔ και Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα πληθύνουν το προσεχές διάστημα και όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για «άνοιγμα» προς την Κεντροαριστερά. Μπορεί βεβαίως ο κ. Κουβέλης να ήταν αποστασιοποιημένος από το εγχείρημα για σύσταση του τρίτου πόλου, ωστόσο η παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για άλλα στελέχη του χώρου στις μελλοντικές ζυμώσεις.

Την ίδια ώρα, η επιλογή του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε υπουργοποίηση στελέχους των ΑΝΕΛ ενδέχεται να σημαίνει πως ο αρχηγός του κόμματος,Πάνος Καμμένος, δεν είχε μια τέτοια απαίτηση και πως είναι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα συμμετοχή στελεχών του στο κυβερνητικό σχήμα. Από την άλλη, μια άλλη ερμηνεία είναι πως μπαίνει «φρένο», μετά και την παρέμβαση των +53 για αυτή τη συνεργασία, δείγμα της μελλοντικής σχέσης των κυβερνητικών εταίρων.

Είναι σαφές πως πρόκειται για τον προτελευταίο ανασχηματισμό με τον τελευταίο και δυναμικότερο να τοποθετείται χρονικά μετά το τέλος του μνημονίου και πριν την εκλογική αναμέτρηση. Τόσο το εύρος όσο και οι συγκεκριμένες επιλογές στέλνουν σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται για προεκλογικό ανασχηματισμό, βάζοντας «πάγο» στις επιθυμίες κάποιων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Προς το παρόν ο κ. Τσίπρας, πέρα από την αναπλήρωση των κενών θέσεων, θέλησε να δώσει το στίγμα των προθέσεών του: νέα πρόσωπα στην εμπροσθοφυλακή και άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους. Είναι ενδιαφέρον βέβαια, πως αυτή τη στιγμή καταγράφονται τρία πρόσωπα που διετέλεσαν γραμματείς της Νεολαίας του Συνασπισμού, να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σημερινή κυβέρνηση: ο νέος υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και φυσικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xanthionair.gr