GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οικονομικό παραμύθι με άδοξο τέλος… Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Οικονομικό παραμύθι με άδοξο τέλος Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος Ο Τσίπρας δείχνει υποχρεωμένος να πάει σε ε...


Οικονομικό παραμύθι με άδοξο τέλος

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Ο Τσίπρας δείχνει υποχρεωμένος να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις για να ενισχύσει τη δημοσκοπική, πολιτική της θέση έπεσε στο κενό. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τα ρεπορτάζ του έγκυρου διεθνούς οικονομικού Τύπου αναδεικνύουν τα λάθη και τις παραλείψεις στην οικονομική στρατηγική του Μαξίμου.

Επικίνδυνη καθυστέρηση

Η πρώτη παρατήρηση που έρχεται από τις Βρυξέλλες έχει σχέση με την προβλεπόμενη καθυστέρηση στην εκπλήρωση γύρω στα 80 προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι τον Ιούνιο. Ο κ. Τσακαλώτος βέβαια έχει αποδείξει ότι υπογράφει τα πάντα αλλά αυτή τη φορά οι εταίροι ζητούν εγγυήσεις ότι εκτός από υπογραφές θα υπάρξουν και συγκεκριμένες ενέργειες για να μην μετατραπεί η έξοδος από το πρόγραμμα-μνημόνιο σε ένα φιάσκο που θα τους κοστίσει πολιτικά.

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά γιατί παρά τα καλά λόγια του Ευρωπαίου Επίτροπου κ. Μοσκοβισί στο Eurogroup επικρατεί κλίμα κριτικής διάθεσης και αυστηρότητας. Θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ικανοποιητικό αναπτυξιακό ρυθμό, προβληματίζονται για την κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα, θέλουν να αποφύγουν μια γενναία ρύθμιση του χρέους και ορισμένοι επισημαίνουν προηγούμενες αποφάσεις για αναδιάρθρωση χρέους «μόνο εάν χρειαστεί». Σαν να μην έφταναν αυτά ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια ειδικού τύπου ενισχυμένη εποπτεία γιατί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αφήσει μεγάλες εκκρεμότητες.

Τα νέα μέτρα

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν την παραμονή του ΔΝΤ στη συνδιαχείριση της ελληνικής οικονομίας για δυο βασικούς λόγους.

Πρώτον, η συνέχιση της συμμετοχής του αυστηρού ΔΝΤ δίνει μεγαλύτερη εγκυρότητα στις οικονομικές αποφάσεις τους και τους προστατεύει, ως ένα βαθμό, από την πολιτική κριτική που δέχονται στις χώρες τους.

Δεύτερον, η έγκριση του ΔΝΤ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και εξασφαλίζει στο ελληνικό Δημόσιο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Η έξοδος από το δανειακό πρόγραμμα σημαίνει ότι οι εταίροι θα σταματήσουν να μας δανείζουν με προνομιακό επιτόκιο της τάξης του 1% και θα πρέπει να πάμε στις διεθνείς αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό με τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο επιτόκιο.

Το ΔΝΤ αισθάνεται δικαιωμένο στις εκτιμήσεις του από την αναπτυξιακή αστοχία της κυβέρνησης Τσίπρα το 2017 εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν τελικά μόλις 1,35%, το μισό του 2,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Το Ταμείο ζητεί να εφαρμοστεί οπωσδήποτε η μεγάλη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019 και να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα η προγραμματισμένη για την Πρωτοχρονιά του 2020 μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ετήσιο εισόδημα.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα μπορέσει να αναβάλλει την εφαρμογή της μεγάλης μείωσης των παλαιών κύριων συντάξεων που έχει ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές προεξοφλούν – χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt – ότι θα προσπαθήσει να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018 για να ελέγξει την πολιτική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα από το εκλογικό σενάριο που θα επιλέξει τελικά το Μαξίμου είναι φανερό ότι το οικονομικό παραμύθι για μεγάλη επιτυχία και άνετη, για τους πολίτες, έξοδο από το πρόγραμμα-μνημόνιο δεν εντυπωσιάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.