GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πόσα ποτά και τσιγάρα μπορείτε να φέρετε από τη Βουλγαρία;

Αν είστε ιδιώτης, δεν υπάρχουν όρια στα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε και να μεταφέρετε όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, υπό...


Αν είστε ιδιώτης, δεν υπάρχουν όρια στα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε και να μεταφέρετε όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά προορίζονται για δική σας χρήση και όχι για μεταπώληση.

Οι φόροι (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) περιλαμβάνονται στην τιμή του προϊόντος στη χώρα όπου το αγοράσατε, οπότε δεν οφείλετε να πληρώσετε κάτι επιπλέον σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ.

Ωστόσο, για να εξακριβώσουν αν τα προϊόντα που αγοράσατε είναι για δική σας χρήση, οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ μπορούν να εξετάσουν διάφορα στοιχεία όπως, αν είστε ιδιοκτήτης ή υπάλληλος εμπορικής επιχείρησης, πώς είναι συσκευασμένα και μεταφέρονται τα εμπορεύματα κλπ. Εξετάζουν επίσης την ποσότητα των προϊόντων που μεταφέρετε.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να αποφασίζει σχετικά με τη μέγιστη ποσότητα προϊόντων καπνού και οινοπνευματωδών ποτών που μπορείτε να φέρετε σ’ αυτήν. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας για την εισαγωγή των παραπάνω προϊόντων από την γειτονική Βουλγαρία.

Το φαινόμενο παρατηρείται έντονο στο νομό Ροδόπης, μετά τη διάνοιξη του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, με προϊόντα καπνού, και αλκοόλ, να βρίσκονται στα κορυφαία είδη που προτιμούν οι Έλληνες.

Υπάρχουν όμως όρια στην εισαγωγή τους από την Βουλγαρία προς την χώρα μας και αυτά πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να αποφύγετε πρόστιμα και κατηγορίες περί λαθρεμπορίου.

Απευθυνθήκαμε, κατόπιν ερωτημάτων αναγνωστών μας, στην καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή το Τελωνείο Κομοτηνής προκειμένου να μας διαφωτίσει σχετικά με τα όρια στη μεταφορά προϊόντων καπνού και οινοπνευματωδών ποτών.

Το Τελωνείο Κομοτηνής μας ενημερώνει αναφορικά με τις ποσότητες καπνού και οινοπνευματωδών ποτών που απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, όταν μεταφέρονται από ιδιώτες από άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 59 του Ν. 2960/01 Τελωνειακού Κώδικα τα ποσοτικά όρια, ανά προϊόν, που απαλλάσσονται από τον ΕΦΚ, ενδεικτικά, είναι τα παρακάτω:

1) Προϊόντα καπνού: Τσιγάρα: 800 τεμάχια (4 κούτες), Πουράκια: 400 τεμάχια βάρους < των 3 γραμμαρίων το τεμάχιο, Πούρα: 200 τεμάχια, Καπνός για κάπνισμα: 1 κιλό.

2) Αλκοολούχα ποτά: Οινοπνευματώδη ποτά: 10 λίτρα, Ενδιάμεσα προϊόντα: (π.χ. βερμούτ) 20 λίτρα, Κρασιά: 90 λίτρα (από τα οποία το πολύ 60 λίτρα αφρώδη), Μπύρες: 110 λίτρα.

Για απαλλαγή των ανωτέρω ποσοτήτων από το ΕΦΚ θα πρέπει να συντρέχουν τα παρακάτω σωρευτικά προϋποθέσεις: α) Η μεταφορά τους να γίνεται αυτοπροσώπως από τον ταξιδιώτη. β) Να έχουν φορολογηθεί στο Κράτος Μέλος της αγοράς. γ) Να προορίζονται αποκλειστικά για προσωπική και μόνο χρήση.

Για να προσδιοριστεί κατά πόσο τα ανωτέρω προϊόντα που μεταφέρονται από ιδιώτη προορίζονται για ίδια χρήση, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω στοιχεία: Η εμπορική ιδιότητα του κατόχου και οι λόγοι κατοχής των προϊόντων.

Ο τόπος που βρίσκονται τα προϊόντα και ο τρόπος μεταφοράς αυτών. Κάθε έγγραφο σχετικό με τα προϊόντα. Η φύση των προϊόντων και Η ποσότητα των προϊόντων.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι όταν η μεταφορά και η είσοδος των παραπάνω προϊόντων γίνεται από εμπόρους του είδους ή σε συχνότητα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι γίνεται για εμπορικούς σκοπούς και όχι για προσωπική χρήση ή για λογαριασμό άλλου προσώπου μη ταξιδιώτη, καθώς και όταν δεν αποδεικνύεται από τον ταξιδιώτη η φορολόγηση των μεταφερόμενων προϊόντων στη χώρα προέλευσης, τότε καθίστανται άμεσα απαιτητοί οι αναλογούντες φόροι, επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα.

Σε κάθε δε περίπτωση, εναπόκειται στην κρίση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής ελέγχου, να ελέγξει όλα τα στοιχεία και να θεωρήσει ότι τα ανωτέρω προϊόντα μεταφέρονται για προσωπική και όχι για εμπορική χρήση.