GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θα δικαστούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο

Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στον Έβρο. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «τυπικό...

Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στον Έβρο. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «τυπικό ζήτημα», ωστόσο ανακοίνωσε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα περάσουν από δίκη στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα για παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στον Έβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία και για το αν υπάρχει φόβος, η γείτονος να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε, το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρόμο τους και επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας».

Σύμφωνα με το κυβερνητικό εκπρόσωπο η Αθήνα αναμένει να γίνει κάποια δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στη Τουρκία και στη συνέχεια η επιστροφή τους στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε δε «συνωμοσιολογικά σενάρια τα περί ανταλλαγής με τους 8» τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και η Τουρκία ζητά να της εκδοθούν ώστε να δικαστούν ως πραξικοπηματίες.

Οι δύο Ελληνες ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων, ενώ έχουν ανοίξει διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΓΕΣ σημείωνε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι δύο Έλληνες θα δικαστούν για κατασκοπεία

Με την κατηγορία της «στρατιωτικής κατασκοπείας» και της εισόδου σε «απαγορευμένη περιοχή» θα δικαστούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στις Καστανιές του Έβρου, μεταδίδουν δημοσιεύματα της αντιπολιτευόμενης στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Cumhuriyet και της «κίτρινης» εφημερίδας STAR.

Τα δημοσιεύματα σημειώνουν πως οι δύο στρατιώτες έχασαν τον δρόμο τους λόγω βαριάς χιονόπτωσης και στην παρούσα φάση κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Αναφέρουν ακόμη ότι του θέματος έχει επιληφθεί και το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το επίσημο πρακτορείο Ανατολή δεν διαθέτει τέτοια πληροφορία, ενώ οι ελληνικές Αρχές τηρούν στάση αναμονής και κάνουν λόγο για δίκη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Χαμηλούς τόνους φαίνεται να τηρεί ένα άλλο κομμάτι του Τουρκικού τύπου για το περιστατικό της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην περιοχή των Καστανιών Έβρου.

Η Daily Sabah αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι δύο έλληνες στρατιωτικοί μπήκαν κατά λάθος στην Τουρκία. Αποδίδουν το γεγονός στην έλλειψη προσανατολισμού λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Προσθέτει δε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες ορίζεται από τον ποταμό Μαρίτσα (Έβρος) και κατά μήκος των χερσαίων τμημάτων υπάρχει φράχτης. Ωστόσο επισημαίνει πως κάποια σημεία δεν είναι σηματοδοτημένα καθαρά και η περιοχή από την οποία πέρασαν οι έλληνες στο τουρκικό έδαφος είναι δασωμένη.

Τα σύνορα παρακολουθούνται στενά από τις δύο πλευρές λόγω των μεταναστευτικών ροών. Αν και πρόκειται για συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία συχνά παρασύρονται σε διάφορα θέματα όπως τα χωρικά ύδατα και μη ορισμένα νησιά στον Αιγαίο. Υπάρχει δε το θέμα της Κύπρου, θέματα με την μουσουλμανική τουρκική και ελληνορθόδοξη μειονότητα στις δύο χώρες και επιπρόσθετα οι κατηγορίες της Τουρκίας πως η Ελλάδα περιθάλπει τρομοκράτες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Cumhuriyet με ένα λιτό δημοσίευμα αναφέρει πως δύο στρατιώτες της Ελλάδας λόγω χιονόπτωσης πέρασαν στην Τουρκία κατά λάθος και κρατούνται.

Κουμουτσάκος: Αναμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών

Στο περιστατικό της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τουρκικό περίπολο στον Έβρο αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παφίλης: Να επιστραφούν με ασφάλεια οι δύο στρατιώτες

Προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ αναφέρει πως, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.