GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έλληνες στρατιωτικοί – Τζανακόπουλος: Αν χρειαστεί, ο Τσίπρας θα πάρει τον Ερντογάν

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης...

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του ή ακόμα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε το βράδυ της Δευτέρας (05.03.2018) στην ΕΡΤ και φυσικά αναφέρθηκε στην περιπέτεια που ζουν από την περασμένη Πέμπτη οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί. Και δεν απέκλεισε επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως «εάν χρειαστεί, ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ».

Οι Έλληνες στρατιωτικοί και οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη εικόνα του ζητήματος και βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις δικαστικές εξουσίες της Τουρκίας, στο μεταξύ αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς» είπε. Τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί.

«Το θέμα με την Τουρκία δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, πολλά δεν είναι πρωτοφανή», όμως «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πως τα περιστατικά εμφανίζονται όλα μαζί», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχει θέμα «ανταλλαγής» με τους οκτώ

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν βάζει ζήτημα συμψηφισμού των υποθέσεων των δυο Ελλήνων αξιωματικών και των 8 Τούρκων στρατιωτικών , ο υπουργός Επικράτειας ρωτήθηκε σχετικά κι απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ή φήμη.

«Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος

Στις επικρίσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για την επίσκεψη Ερντογάν, αλλά και τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο υπουργός Επικράτειας, επέμεινε πως η κλιμακούμενη ένταση με τη γειτονική χώρα δεν σχετίζεται με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Υπενθύμισε πως από τότε έχει μεσολαβήσει η επιχείρηση της Άγκυρας στο Αφρίν της Συρίας, ενώ για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι διπλωματικά ενεργός.

Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι η κρίση δεν είναι ελληνοτουρκική αλλά ευρωτουρκική και εξέφρασε την ελπίδα η γειτονική χώρα να επιστρέψει στην οδό της διπλωματικής επίλυσης προβλημάτων.

Χατζηδάκης: Ο Ερντογάν θέλει να μας ταπεινώσει

Στην ίδια εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Εκτίμησε ότι «ο Ερντογάν πάει να ταπεινώσει την Ελλάδα με το θέμα των δύο στρατιωτικών», επισημαίνοντας σειρά κινήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στη Θράκη.

«Η ΝΔ ενόψει αυτής της κατάστασης πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει ενότητα. Όλοι είμαστε Έλληνες», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως η ΝΔ λέει στην κυβέρνηση πως θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος με την Τουρκία αλλά και την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως όλοι αυτοί που έλεγαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν μια πετυχημένη επίσκεψη δεν δικαιώθηκαν. «Από την κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν τη δυσκολία της κατάστασης — δεν είναι όλα επικοινωνία» είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν έχουν την ίδια αντίληψη για την εξωτερική πολιτική.

«Άλλη είναι η ρητορική του κ. Τσίπρα, άλλη του κ. Καμμένου» τόνισε προσθέτοντας πως στόχος πρέπει να είναι να επιστρέψουν «τα δύο παιδιά» στην Ελλάδα.

«Η ΝΔ συνειδητά κρατά χαμηλούς τόνους μέχρι να λήξει το θέμα», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας πάντως πως «θα θέλαμε ένα καλύτερο συντονισμό στο επίπεδο των κυβερνητικών εταίρων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ