GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Γιατί δεν περνάει το κρυολόγημά σου;

Τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος -σαν αυτό από το οποίο υποφέρουμε λίγο πολύ όλοι μας αυτό το διάστημα- διαρκούν συνήθως κατά μέσ...

Τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος -σαν αυτό από το οποίο υποφέρουμε λίγο πολύ όλοι μας αυτό το διάστημα- διαρκούν συνήθως κατά μέσα όρο 3 με 7 ημέρες. Γιατί τότε εσύ συνεχίζεις να βήχεις, να έχεις συνάχι και να νιώθεις απαίσια ενώ έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες; Να μερικές από τις πιο πιθανές εξηγήσεις:

Δεν ξεκουράζεσαι αρκετά

Καταλαβαίνουμε ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς σου δεν μπορούν να αλλάξουν επειδή έχεις μύξες! Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που συνεχίζεις να πηγαίνεις στη δουλειά, τη σχολή ή το γυμναστήριο παρόλο που είσαι κρυωμένη. Ίσως όμως αυτή τη φορά ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση για να ανακτήσει τις δυνάμεις που χρειάζεται ώστε να καταπολεμήσει τον ιό. Πάρε δύο μέρες άδεια και πέρασέ τες στον καναπέ παρέα με Netflix και κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς.

Δεν παίρνεις αρκετά υγρά

Όταν είσαι άρρωστη είναι πολύ εύκολο να πάθεις αφυδάτωση -μια κατάσταση που σε κάνει να νιώθεις ακόμα χειρότερα. Ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από πολλά υγρά για να αναπληρώσει αυτά που χάνονται μέσω του πυρετού και των ρινικών εκκρίσεων. Γι' αυτό φρόντισε να πίνεις πολύ νερό, αλλά και χυμούς φρούτων και να τρως σούπες και τροφές πλούσιες σε νερό (φρούτα και λαχανικά). Επίσης, απόφυγε τον καφέ και το αλκοόλ γιατί επειδή προκαλούν συχνοουρία καταλήγουν να αφαιρούν από το σώμα σου περισσότερα υγρά από όσα προσφέρουν.

Είσαι πολύ αγχωμένη

Το στρες για τη δουλειά σου, τη ζωή σου ή οτιδήποτε άλλο, επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιούς αποτελεσματικά. Έτσι, όχι μόνο είναι πιο πιθανό να κρυολογήσεις όταν είσαι αγχωμένη αλλά θα έχεις και πιο έντονα συμπτώματα και θα χρειαστείς περισσότερες μέρες για να συνέλθεις. Αν μάλιστα πάσχεις από χρόνιο στρες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα γιατί επηρεάζεται η ανταπόκριση του οργανισμού στην έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης που κινητοποιεί το σώμα να αμυνθεί ενάντια σε "εισβολείς", όπως είναι οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα.

Δεν πρόκειται για κρυολόγημα

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι παρόμοια με αυτά άλλων ασθενειών. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να θεωρείς ότι έχεις κρυολογήσει αλλά ο βήχας ή το συνάχι σου να οφείλονται, για παράδειγμα, σε αλλεργία. Για να τα ξεχωρίσεις, αρκεί να ξέρεις ότι στο κρυολόγημα τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά και κορυφώνονται μέσα σε λίγες μέρες, ενώ στην αλλεργία εμφανίζονται ξαφνικά και δεν σταματούν για όσο χρόνο έρχεσαι σε επαφή με το αλλεργιογόνο. Και στις δύο περιπτώσεις, έχεις βήχα, συνάχι και φτέρνισμα, αλλά στο κρυολόγημα μπορεί να συνυπάρχουν πυρετός και πόνοι στο σώμα.

Άλλη μία πάθηση που μπορεί να μπερδέψεις με ίωση είναι η ιγμορίτιδα, επειδή κι αυτή προκαλεί ρινικές εκκρίσεις και πονοκέφαλο. Σ' αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και εμφανίζονται συνήθως αφού προηγηθεί το κρυολόγημα και περάσει ο χρόνος στον οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα το είχες ξεπεράσει.

Δεν παίρνεις τα σωστά σκευάσματα

Μπορεί να θεωρείς ότι με τόση βιταμίνη C, εχινάκεια και ψευδάργυρο που παίρνεις, θα έπρεπε πραγματικά να περάσεις το κρυολόγημα "στο πόδι", όμως πολλές έρευνες έχουν αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων φυτικών σκευασμάτων. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C φαίνεται πως βοηθάει στην πρόληψη αλλά όχι στην αντιμετώπιση της ίωσης εφόσον έχεις ήδη κολλήσει. Εξίσου αναποτελεσματικά είναι και τα αντιβιοτικά, γιατί το κρυολόγημα προκαλείται από ενώ αυτά καταπολεμούν μικρόβια και θα στα συνταγογραφήσει ο γιατρός μόνο στην περίπτωση που τα συμπτώματά σου οφείλονται σε λοίμωξη (π.χ. αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα κ.λπ.)