GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η τηλεϊατρική έρχεται στη Ροδόπη

Την τηλεϊατρική θέλει να βάλει στη ζωή των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, ο δήμος Κομοτηνής και το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης το...

Την τηλεϊατρική θέλει να βάλει στη ζωή των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, ο δήμος Κομοτηνής και το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του δήμου Κομοτηνής, εκμεταλλευόμενοι από κοινού διασυνοριακό πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο με τίτλο “Βελτιώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μέσω συστήματος υγείας” του προγράμματος διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας Interreg V-A Greece – Bulgaria 2014-2020 στο οποίο συμμετέχει το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης δήμου Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος. Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες, προϋπολογισμό 630.000 ευρώ, ενώ σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 100 αισθητήρες σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο “Ανατόλια” της Κομοτηνής, εξάωρη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, που είναι οι εξής: ΚΕΜΕΑ, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης, Δήμος Κirkovo και εταιρία Association Euroradar.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ
Το έργο θα προσπαθήσει να βελτιώσει, χρησιμοποιώντας τεχνικές της τηλεϊατρικής, την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και επείγουσα περίθαλψη, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες κοινότητες στη διασυνοριακή περιοχή. Στόχος είναι να μπορεί κάποιος να ελεγχθεί ιατρικά και να λάβει συμβουλές, ανά πάσα στιγμή.

Ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Γιάννης Γκαράνης, εξηγεί αναλυτικά: “Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της υγείας των πολιτών σε διακρατικό επίπεδο. Το σύστημα δεν θα παρέχει μόνο απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας των πολιτών, εκτός παραδοσιακού νοσοκομειακού περιβάλλοντος, αλλά θα δημιουργεί μία μόνιμη διασύνδεση των κατοίκων με το ιατρικό προσωπικό, συμβάλλοντας άμεσα στην ίση μεταχείριση και πρόσβαση των πολιτών σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Στρατηγικός στόχος η βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής, υιοθετώντας τεχνολογίες που προσαρμόζονται σε ατομικές ανάγκες και συγχρόνως είναι αυξημένης αξιοπιστίας και μειωμένου κόστους.

Κύριος στόχος είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός καινοτόμου, φιλικού στην χρήση, προσαρμόσιμου, φορητού, προσωπικού και χαμηλού κόστους συστήματος υγείας για όλους”.

Πώς όμως θα είναι εφικτή αυτή η επικοινωνία, για παράδειγμα μεταξύ ενός κατοίκου χωριού με τον ιατρό; Μέσα από τη νέα τεχνολογία, που θα εγκατασταθεί αρχικά σε 100 σημεία στις δύο χώρες. “Το σύστημα αποτελείται από το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα και από προσωπικές φορητές συσκευές, με αισθητήρες που θα παρέχουν απομακρυσμένη παρακολούθηση της κατάστασης υγείας του πολίτη, την συνεχή παρακολούθηση της συμμόρφωσης του ασθενούς στην θεραπευτική αγωγή και ζωντανή σύνδεση με το ιατρικό προσωπικό”, όπως ενημερώνει ο κος Γκαράνης.

Επί του πρακτέου είναι ένας τρόπος, ώστε να μην πηγαίνει ο ασθενής με το παραμικρό στον αγροτικό ιατρό της ευρύτερης περιοχής ή στην κεντρική δομή υγείας, παίρνοντας συμβουλές εξ αποστάσεως. Κάτι τέτοιο δεν επιφορτίζει επιπλέον τους ιατρούς, αντιθέτως, όταν εξοικειωθούν στην χρήση του, ίσως θα μπορέσει να τους εξοικονομήσει και χρόνο.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xanthionair.gr

Σε πρώτη φάση, θα αγοραστούν 100 αισθητήρες που θα εγκατασταθούν και στις δύο περιοχές, αλλά τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αφορούν σε 28.000 ανθρώπους και στις δύο χώρες, και με τη βοήθεια της ΚΕΔΕ και σε μεγαλύτερη έκταση. Δεν έχει υπάρξει επιμερισμός μέχρι σήμερα, αναφορικά με το πόσοι θα είναι πρακτικά οι ωφελούμενοι στο δήμο Κομοτηνής, καθώς η δράση είναι πιλοτική κι εμπεριέχει αρκετή καινοτόμο τεχνολογία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το προσωπικό σύστημα παρακολούθησης υγείας, μέσω συσκευής που υποστηρίζει βίντεο, θα επιτρέψει σε ασθενείς που δεν είναι κλινήρεις να έχουν απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας τους, να έχουν συνεχή αυτοέλεγχο και να μπορούν να έχουν απευθείας επαφή από οπουδήποτε μέσω δικτύων επικοινωνίας.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Κίρκοβο δια του δημάρχου του Σινασί Σουλεϊμάν. “Γεια σας, δήμαρχος” είπε χαμογελώντας και δηλώνοντας με αυτές τις τρεις ελληνικές λέξεις την παρουσία του. Κατόπιν, συνέχισε στα βουλγάρικα:

“Το πρόγραμμα είναι κοινωνικό και είναι σημαντικό για τους ανθρώπους της περιοχής, και θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Η ομάδα στόχου περιλαμβάνει ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες υγείας, όπως ηλικιωμένους και ανθρώπους σε μακρινές περιοχές, και ανθρώπους με αναπηρία, γι’ αυτό σας ευχαριστούμε που μας έχετε ως εταίρους. Είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση μέσα από το έργο”.

Εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, παρούσα ήταν η Δέσποινα Χαμακιώτη, για να δηλώσει τα εξής: “Η ΚΕΔΕ πάντοτε επιδεικνύει ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τους πολίτες.

Ο επικεφαλής μας κος Πατούλης έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ιατρικά, καθώς έχει και την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η ΚΕΔΕ θα βοηθήσει στο έργο αυτό, υποστηρίζοντας την διάχυση της πληροφορίας”.

Τέλος, εκπροσωπώντας την διαχειριστική αρχή, βρέθηκε στην συνάντηση η Ατζελίνα Ντίνκοβα, υπογραμμίζοντας αρχικά ότι το έργο έχει μπει κι επίσημα σε φάση υλοποίησης, χωρίς χρονοκαθυστερήσεις. “Το πρόγραμμα αυτό επιλέχθηκε, μεταξύ άλλων αντίστοιχων, επειδή είναι πρόγραμμα κοινωνικό και το μοναδικό που περιλαμβάνει την χρήση αισθητήρων (καινοτόμο).

Πιστεύουμε ότι θα παρέχει πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία”, είπε, προσδοκώντας σε μία μακρόχρονη κι εποικοδομητική συνεργασία.