GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Α. Δημοσχάκης: Στο περιθώριο οι νέοι αγρότες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης!

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ,.ΑΣ, Αναστάσι...



Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ,.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, την οποία συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης σχετικά με την αδικία που έχουν υποστεί οι νέοι αγρότες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης αναφορικά με το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» για τους επιλαχόντες νέους αγρότες.

Όπως γίνεται λόγος στην Ερώτηση το ποσό υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή στο εν λόγω πρόγραμμα στη Δυτική Μακεδονία, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εντάσσονται και οι 359 νέοι αγρότες της συγκεκριμένης Περιφέρειας. Μάλιστα, ο αριθμός των τελικών εγκριθέντων αιτήσεων επί των 998 αρχικών, υπολογίζεται ότι τελικά θα ξεπεράσει τους 970, ανεβάζοντας το ποσοστό υπερδέσμευσης σχεδόν στο 100% στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, είχε ανακοινώσει πως η Κυβέρνηση «βρήκε τον τρόπο, και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», οι 359 νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι».

Οι Βουλευτές ρωτάνε τον Υπουργό για ποιο λόγο υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις και αναντιστοιχίες στα ποσοστά των επιλαχόντων που εγκρίθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας.

Επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εν λόγω κατάφωρη αδικία απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας ΑΜΘ κι αν πρόκειται να υπάρξει ανάλογη κυβερνητική δέσμευση και πρόβλεψη με αυτήν που υπήρξε για τους νέους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και για τους νέους αγρότες της ΑΜΘ αντίστοιχα.

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Κύριε Υπουργέ,

Ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΑΜΘ), για μία ακόμη φορά, φαίνεται ότι θα υποστεί μία κατάφωρη αδικία σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, η οποία αφορά στο ποσό της προγραμματικής υπερδέσμευσης που λαμβάνει στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 για τους επιλαχόντες νέους αγρότες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο με Α.Π. οικ.397/29-01-2018 έγγραφο του Γραφείου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΑΜΘ), με θέμα «Διαμαρτυρία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης που αφορά την υπερδέσμευση για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», το ποσό υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΑΜΘ), αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού.

Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν μετά από σχετική ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το προαναφερόμενο έγγραφο, όλες οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν χωρίς ποτέ να έχει υπάρχει σχετική ενημέρωση, ή συνεργασία με την Διοίκηση της Περιφέρειας.

Κι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση (Α.Π.17417/124/30-1-2018), με την οποία δημοσιοποιεί τον πίνακα δικαιούχων των νέων αγροτών που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα στη Δυτική Μακεδονία, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εντάξει και τους 359 επιλαχόντες νέους αγρότες της συγκεκριμένης περιφέρειας. Μάλιστα, ο αριθμός των τελικών εγκριθέντων αιτήσεων επί των 998 αρχικών, υπολογίζεται ότι τελικά θα ξεπεράσει τους 970, ανεβάζοντας το ποσοστό υπερδέσμευσης σχεδόν στο 100% στη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι για τους νέους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, υπήρξε επίσημη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη πριν λίγους μήνες, είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνηση «βρήκε τον τρόπο, και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», οι 359 νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι».

Σημειώνεται, επίσης, ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι αγρότες που αποκλείονται πλέον αδυνατούν να ενταχθούν σε μελλοντικά προγράμματα του Π.Α.Α., τόσο των Νέων Αγροτών, αφού έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όσο και στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς μία εκ των προϋποθέσεων ήταν να είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

Κύριε Υπουργέ,

Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μία κατά βάση αγροτική Περιφέρεια, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των Περιφερειών της χώρας όσον αφορά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους

Με δεδομένη την ανάγκη ενίσχυσης και έμπρακτης στήριξης του πρωτογενούς τομέα και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και κυρίως,

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι αξίζουν και δικαιούνται της ίδιας μεταχείρισης και στήριξης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1. Ποια ήταν τα κριτήρια της δεύτερης κατανομής και για ποιον λόγο υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις και αναντιστοιχίες στα ποσοστά των επιλαχόντων που εγκρίθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας, όπως η κραυγαλέα περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τη μία και την Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΑΜΘ) από την άλλη;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αποκατασταθεί η εν λόγω κατάφωρη αδικία απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας ΑΜΘ;

3. Πρόκειται να υπάρξει ανάλογη κυβερνητική δέσμευση και πρόβλεψη με αυτήν που υπήρξε για τους νέους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και για τους νέους αγρότες της ΑΜΘ αντίστοιχα;».