GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αιχμηρή δήλωση Βίτσα: «Να θυμηθούν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει»

«Κάποιοι πρέπει να θυμηθούν ότι από τις αρχές του 20ου Αιώνα Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει» ήταν η αιχμηρή δήλωση του Δημήτρη Βίτσα...

«Κάποιοι πρέπει να θυμηθούν ότι από τις αρχές του 20ου Αιώνα Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει» ήταν η αιχμηρή δήλωση του Δημήτρη Βίτσα, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας να προειδοποιεί ότι οι νεοοθωμανικές βλέψεις της Άγκυρας δεν αποτελούν καλή εξέλιξη.

«Εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής, και πάλι προς γνώση, πολύ πυκνά πια, οι Τούρκοι αξιωματούχου αναφέρονται στους Οθωμανούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι σημερινοί Τούρκοι προέρχονται από τους Οθωμανούς, αλλά πρέπει να θυμηθούν ότι από τις αρχές του 20ου Αιώνα Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει, και ο Κεμάλ έστησε ένα κράτος της νέας Τουρκίας με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας σε ραδιοσταθμό.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «έχουμε διεθνείς συμβάσεις και ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία, στις αρχές του 20ου Αιώνα, μεταβιβάζεται όλος αυτός ο χώρος στην Ιταλία και έχουμε και δεύτερη σύμβαση όπου η Ιταλία, η τότε Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες μεταβιβάζουν αυτή την περιοχή στην Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και άρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, δεν υπάρχει καμία «γκρίζα ζώνη» και αυτό βεβαίως αποδεικνύεται πλήρως».

Ο κ. Βίτσας διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Τουρκία προκαλεί στα Ίμια επειδή η στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν δεν πάει καλά.

Ο κ. Βίτσας ζήτησε «ψυχραιμία και νηφαλιότητα» από την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο. «Είναι ένα σημαντικό γεγονός. Δεν χρειάζεται ούτε να το αναβαθμίσουμε, ούτε να το υποβαθμίσουμε αλλά πολύ περισσότερο χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και όχι κραυγές που δεν οδηγούν πουθενά. Κατά κύριο λόγο οι κραυγές, οι αλαλαγμοί αρκετές φορές έρχονται από την πλευρά της γείτονος χώρας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «το γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιου τέτοιου είδους περιστατικό ήταν μέσα στα σενάρια που επεξεργαζόμαστε, κάτω από τη λογική της πιθανότητας οι επιχειρήσεις που κάνει η Τουρκία στο Αφρίν, να μην πηγαίνουν καλά και να προσπαθεί να εκτονώσει την εσωτερική κατάσταση και τις δυσκολίες που έχει στην εξωτερική της πολιτική, με λόγια και ενέργειες που θα μπορούσαν να προσανατολίσουν σε άλλη κατεύθυνση. Με αυτή την έννοια και οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό έχουν σαφείς εντολές και για την περιφρούρηση των συνόρων μας αλλά και για την επιτήρηση της κατάστασης με ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Ο Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανιστόρητη, απαράδεκτη, και εκτός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων. «Και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε, μεταφέροντας όλη τη δική μας επιχειρηματολογία, την οποία τη μεταφέρουμε με αποδείξεις σε σχέση με τις παραβιάσεις, σε όλα τα διεθνή φόρα. «Άρα, με μία έννοια, όταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λέμε, ότι επαγρυπνούμε εννοούμε, πολύ περισσότερο ότι επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, παίρνουμε όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και να είναι σίγουροι όλοι ότι αυτοί οι οποίοι έχουν σχέση με την κατάσταση και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Ναυτιλίας και στο Εθνικής Άμυνας είναι στη θέση τους και με σαφείς εντολές» σημείωσε.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xanthionair.gr