GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παραμύθι και η καθαρή έξοδος… Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος Ντράγκι, Στουρνάρας και Σεντένο έστειλαν το μήνυμα στην Αθήνα Παραμύθι αποδεικνύ...

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Ντράγκι, Στουρνάρας και Σεντένο έστειλαν το μήνυμα στην Αθήνα

Παραμύθι αποδεικνύεται και η κυβερνητική θεωρία για τη λεγόμενη καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα-μνημόνιο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάσχει από κρίση υπεραισιοδοξίας, όπως τους πρώτους μήνες του 2015, οπότε θεωρούσε ότι δεν έτρεχε τίποτα με την έξοδο της Ελλάδας από το δεύτερο πρόγραμμα-μνημόνιο και τη διακοπή της σχετικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Σήμερα η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική γιατί έχει μεσολαβήσει μια πολύ σκληρή προσαρμογή με τεράστιο κοινωνικό κόστος και σχετικά περιορισμένα οικονομικά αποτελέσματα με την πολιτική υπογραφή Τσίπρα – Τσακαλώτου. Μπορούν όμως να υπάρξουν ισχυρές αναταράξεις για την ελληνική οικονομία – αδύναμο κρίκο του Ευρωσυστήματος – όπως έδειξε η απότομη άνοδος των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά την μικρής διάρκειας διεθνή χρηματιστηριακή αναταραχή που σημειώθηκε πρόσφατα.

Η πρώτη μπλόφα

Η πρώτη πολιτική μπλόφα της κυβέρνησης Τσίπρα στηρίζεται στη δημιουργία σύγχυσης μεταξύ της εξόδου των πιστωτών από το πρόγραμμα και της εξόδου, η οποία δυστυχώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, του ελληνικού λαού από τη λιτότητα και τα μνημονιακού τύπου μέτρα.

Στις 20 Αυγούστου του 2018 θα υπάρξει έξοδος των πιστωτών από το πρόγραμμα με την έννοια ότι δεν θα καλύπτουν πλήρως τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου με δάνεια με προνομιακό επιτόκιο κάτω του 1% αλλά θα υποχρεωθούμε να βγούμε στις διεθνείς αγορές, με επιτόκια 3%-4,5% για να χρηματοδοτηθούμε. Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν την κατηγορία στις χώρες τους ότι δίνουν δανεικά και αγύριστα στην Ελλάδα τα οποία τελικά θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι των χωρών τους. Λογικό λοιπόν είναι να σπρώχνουν την Ελλάδα προς την έξοδο στις διεθνείς αγορές και να ενθαρρύνουν με δηλώσεις τους τον κ. Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2020 στο μνημονιακό τούνελ εξαιτίας ενός συνδυασμού σκληρών μέτρων που θα συνεχίσουν να ισχύουν, εξαιρετικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και πρόσθετων μέτρων για το 2019 και το 2020. Επομένως η πολυσυζητημένη έξοδος από το πρόγραμμα-μνημόνιο έχει σχέση με τους πιστωτές και όχι με τον ελληνικό λαό, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική ηγεσία.

Η δεύτερη μπλόφα

Η δεύτερη πολιτική μπλόφα του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του στηρίζεται στη δημιουργία της εντύπωσης ότι η έξοδος των πιστωτών από το δανειακό πρόγραμμα απαλλάσσει την κυβέρνηση από σημαντικές υποχρεώσεις και διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών της.

Ακόμη και η λεγόμενη καθαρή έξοδος, την οποία προπαγανδίζει η κυβέρνηση, στηρίζεται σε ένα απόθεμα 18 – 20 δισ. ευρώ το οποίο θα δημιουργηθεί μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 προκειμένου να καλύψει το Δημόσιο τις τοκοχρεολυτικές του υποχρεώσεις μέχρι τα τέλη του 2019.

Τα κυβερνητικά στελέχη παραλείπουν συνήθως το γεγονός ότι 8 έως 10 δισ. ευρώ, περίπου το μισό από το υπό δημιουργία αποθεματικό, προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και αποτελούν ένα μέρος του υπολοίπου του τρίτου δανειακού προγράμματος. Επομένως είναι αυταπόδεικτη η εμπλοκή του ESM στη λεγόμενη καθαρή έξοδο με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τους όρους που θα την συνοδεύουν. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε το ειδικό βάρος της γερμανικής κυβέρνησης στον ESM εφόσον αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του ελληνικού προγράμματος. Η θεωρία σύμφωνα με την οποία η λεγόμενη καθαρή έξοδος απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις περισσότερες οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έχει σχέση με την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ όχι όμως με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σημαντικές προειδοποιήσεις

Σε αυτές τις συνθήκες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι προειδοποιήσεις Στουρνάρα, Ντράγκι και Σεντένο ότι έτσι όπως το πάνε Τσίπρας και Τσακαλώτος η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ακάλυπτη σε περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας – για παράδειγμα αύξηση των διεθνών επιτοκίων – ή εξαιτίας πόλωσης στο εσωτερικό που θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xanthionair.gr
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας τάσσεται συνεχώς υπέρ μιας προληπτικής γραμμής πιστωτικής στήριξης αλλά αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σαν πολιτικός συνωμότης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι εξήγησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup στον κ. Τσακαλώτο ότι η Ελλάδα παραμένει, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρηματιστηριακών αναταράξεων, ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης και εισέπραξε την οργισμένη αντίδραση του τελευταίου. Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, κεντροαριστερός υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Σεντένο, υπέδειξε στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πολιτικής του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιοποιήσει όλους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και όλες τις σχετικές ευκολίες κατά την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές.

Όλοι περιγράφουν σε Τσίπρα-Τσακαλώτο τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, αυτοί όμως προτιμούν σταθερά τα πολιτικά παραμύθια από τον σοβαρό οικονομικό σχεδιασμό.