GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Δεκαοκτώ περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία στις ΗΠΑ μέσα σε 45 μέρες

Βρισκόμαστε μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου και ήδη στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 18 περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως αυτό που σ...



Βρισκόμαστε μόλις στα μέσα Φεβρουαρίου και ήδη στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 18 περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως αυτό που συγκλόνισε χθες τη Φλόριντα και όλο τον κόσμο με 17 νεκρούς.

«Πρόκειται για το 291ο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολικό περιβάλλον από τις αρχές του 2013» κατήγγειλε η ιδρύτρια της οργάνωσης «Moms Demand Action For Gun Sense in America» που μάχεται κατά της διάδοσης των όπλων Σάνον Ουάτς.

Είναι εντυπωσιακό, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πως τα περισσότερα τέτοια περιστατικά δεν βρίσκουν θέση ούτε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ένδειξη του ότι δεν θεωρούνται πια και τόσο «είδηση».

Σύμφωνα με την οργάνωση Everytown for Gun Safety, που ζητεί την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής, κάθε εβδομάδα σημειώνεται περίπου ένα περιστατικό με όπλα σε σχολείο των ΗΠΑ.

Πριν το χθεσινό επεισόδιο στο λύκειο της πόλης Πάρκλαντ της Φλόριντα, κατά το οποίο ένας 19χρονος πρώην μαθητής άνοιξε πυρ λίγο πριν το τέλος των μαθημάτων με αποτέλεσμα να σκοτώσει 17 ανθρώπους, είχαν καταγραφεί άλλα παρόμοια περιστατικά. Ένας μαθητής που κρατούσε πιστόλι άνοιξε πυρ στις 23 Ιανουαρίου στο σχολείο του στο Κεντάκι, την ώρα που άρχιζαν τα μαθήματα. Σκότωσε δύο εφήβους, ένα κορίτσι και ένα αγόρι 15 ετών, συνομήλικά του. Την προηγουμένη, μια έφηβη είχε τραυματιστεί από σφαίρα στην καντίνα του σχολείου της, στο Τέξας. Στις 22 Ιανουαρίου ένα 14χρονο αγόρι δέχθηκε σφαίρα την ώρα που βρισκόταν στον χώρο στάθμευσης σχολείου στη Νέα Ορλεάνη. Τις προηγούμενες ημέρες, σχολικό λεωφορείο είχε γίνει στόχος πυρών στην Αϊόβα, όπως και ένα σχολείο στο Σιάτλ και μια πανεπιστημιούπολη στην Καλιφόρνια.

Οι τραγωδίες αυτές προκαλούν κάθε φορά την ίδια συζήτηση: πρέπει να αποκτήσουν όλα τα σχολεία πόρτες ασφαλείας; Πρέπει να δοθούν όπλα στους καθηγητές; Πάντως μέχρι στιγμής, μετά την πρώτη αντίδραση, το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους δεν αναλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη δράση.

Ωστόσο, αυτή η τάση προκαλεί ανησυχία.

Σε έρευνά της για τα επεισόδια με πυροβολισμούς το διάστημα 2000 με 2013 η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία παρατηρεί αύξηση στη συχνότητα των περιστατικών.

Στο 70% των περιπτώσεων το περιστατικό διαρκεί πέντε λεπτά ή λιγότερο, κι έτσι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν περιθώριο να αντιδράσουν. Στο 24,4% τα περιστατικά γίνονται σε σχολικό περιβάλλον. Οι δράστες τέτοιων περιστατικών σε σχολεία ή πανεπιστήμια στην πλειονότητά τους φοιτούν σε αυτά.

Ο αμερικανικός Τύπος για το μακελειό στη Φλόριντα

Το χθεσινό περιστατικό πάντως, με 17 νεκρούς, σε σχολείο της Φλόριντα, βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο τοπικών αλλά και πολιτειακών εφημερίδων και στον ηλεκτρονικό Τύπο.

The Washington Post
Η εφημερίδα επικαλείται λογαριασμό στο Instagram, που φαίνεται ότι ανήκε στον φερόμενο ως δράστη, και στον οποίο εμφανίζονται πολλές φωτογραφίες όπλων. Μια από αυτές δείχνει ένα όπλο με ακτίνες λέιζερ να στοχεύει σε έναν συνοικιακό δρόμο, ενώ άλλη δείχνει τουλάχιστον έξι καραμπίνες και περίστροφα εκτεθειμένα πάνω σε ένα κρεβάτι με την λεζάντα «οπλοστάσιο». Άλλες φωτογραφίες δείχνουν ένα μεγάλο κουτί με σφαίρες με την λεζάντα «μου κόστισε 30 δολάρια» και μια άλλη έναν ματωμένο νεκρό βάτραχο.

Jacksonsville.com
Η ιστοσελίδα τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο δράστης χρησιμοποίησε τον συναγερμό πυρκαγιάς ώστε τα παιδιά να βγουν όλα έξω από τις τάξεις στους διαδρόμους.

Miami Herald
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αμερικανικό εφιάλτη» που εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο λύκειο της Φλόριντα. Επισημαίνει ότι ο 19χρονος εισέβαλε στο σχολείο μεταφέροντας ημιαυτόματο τουφέκι AR-15 και πολλά περιοδικά και ότι φορώντας την μάσκα άρχισε να ρίχνει τα καπνογόνα την ώρα που μαθητές και καθηγητές έτρεχαν για να σωθούν στους διαδρόμους. Φιλοξενεί μαρτυρίες πολλών επιζώντων μαθητών. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι σκοτώθηκαν ένας προπονητής ποδοσφαίρου και ένας φρουρός ασφαλείας, οι οποίοι μπήκαν μπροστά από τους μαθητές για να τους προστατεύσουν όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Florida Today
Η εφημερίδα επικεντρώνεται στα ζητήματα θυμού που είχε ο ύποπτος ως δράστης. Υπογραμμίζει ότι οι πρώην συμμαθητές και καθηγητές του περιέγραψαν ότι το χαρακτηριστικό του αυτό είναι που τον οδήγησε στην αποβολή και ότι είχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνος για να βρίσκεται στους χώρους του σχολείου και ειδικά αν κρατούσε σακίδιο πλάτης.