GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ο Καμμένος ζητά δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων ζητά ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με άρθρο του στ...

Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων ζητά ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε άρθρο του που θα δημοσιευτεί στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ο Πάνος Καμμένος επισημαίνει ότι «συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».

Η θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων δημιουργεί νέα δεδομένα, σε μία χρονική στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τη FYROM για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτού ονόματος για το γειτονικό κράτος.

Επί του παρόντος ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η τοποθέτηση του κ. Καμμένου υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος είναι προϊόν συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου.


Διαμετρικά αντίθετη άποψη με τον Πάνο Καμμένο έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχει η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και η συμφωνία θα περάσει, όπως προβλέπεται, από εκεί. Σας θυμίζω, για όσους λένε περί δημοψηφίσματος σήμερα, ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία έδωσε και τη σύνθετη ονομασία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο όρος «Μακεδονία», δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας -και όπου έγινε και το κατά τη γνώμη μου λάθος, το «πρώην Γιουγκοσλαβική» να μπει μπροστά από το «Δημοκρατία», δηλαδή στο χαρακτήρα του καθεστώτος και όχι να βρεθεί άλλη λέξη μπροστά από τον όρο «Μακεδονία»- ότι αυτή η λέξη έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου χωρίς δημοψηφίσματα, αλλά και χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή» είπε ο κ. Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ant1.

Παρά την τοποθέτηση του υπουργού των Εξωτερικών, η πλειονότητα της κοινής γνώμης φαίνεται να μην συμφωνεί με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για εξεύρεση σύνθετης ονομασίς που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το 68% των πολιτών λένε όχι σε ονομασία των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».