GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πολιτική αστοχία Μαξίμου με το Σκοπιανό. Η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Πολιτική αστοχία Μαξίμου με το Σκοπιανό Η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης Του ευρωβουλευτή της Ν...

Πολιτική αστοχία Μαξίμου με το Σκοπιανό
Η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης

Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Πολύ δύσκολα θα έχουμε μια σοβαρή διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό-«Μακεδονικό». Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δίνει την εντύπωση ότι δεν διαπραγματεύεται, όπως άλλωστε δεν διαπραγματεύτηκε στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και της Ευρωζώνης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ, πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

Οι κανόνες της διαπραγμάτευσης

Η σοβαρή διαπραγμάτευση για ένα σοβαρό θέμα και ειδικά το Σκοπιανό-«Μακεδονικό» πρέπει να έχει συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους δεν τήρησε ο κ. Τσίπρας.

Πρώτον, χρειάζεται ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης για τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης ώστε να δημιουργηθεί θετική δυναμική.

Δεύτερον, επιβάλλεται η ενημέρωση και η συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να υπάρξει, στο μέτρο του δυνατού, εθνικό μέτωπο.

Τρίτον, η Ελλάδα δεν πρέπει να βιάζεται εφόσον οι εξελίξεις πιέζουν τους Σκοπιανούς, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ε.Ε.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xanthionair.gr
Τέταρτον, προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια είναι η δέσμευσή τους ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους και θα εγκαταλείψουν τα περί «μακεδονικής εθνότητας» ώστε να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός που καλλιεργούν στη ρίζα του.

Πέμπτον, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη –αν θέλει να καταλήξει στη διαπραγμάτευση– να δεχτεί σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει παρά τις σοβαρές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, μόνο εάν τα Σκόπια θέλουν πραγματικά να εγκαταλείψουν την αλυτρωτική στρατηγική τους.

Πολιτικοί ελιγμοί

Προς το παρόν η διαπραγμάτευση αποδεικνύεται ουσιαστικά ανύπαρκτη και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας καταφεύγει, όπως το θέλει η κακή παράδοση που έχει δημιουργήσει, σε πολιτικούς ελιγμούς εσωτερικής κατανάλωσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Μαξίμου επενδύει στην επανάληψη της διάσπασης του ’92 –‘93 που δοκίμασε την αντοχή της ΝΔ και σε μια αντισυστημική δεξιόστροφη, πατριωτική ή και εθνικιστική αντίδραση στις επιλογές Τσίπρα η οποία θα μπορούσε να ανεβάσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και μικρών δεξιόστροφων κομμάτων σε βάρος της ΝΔ. Εάν κρίνουμε από τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο κινούνται ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής και ο Σαμαράς το πάθημα του ‘92 – ‘93 έγινε μάθημα για τη ΝΔ.

Κατά την άποψή μου οι πολιτικοί υπολογισμοί του Μαξίμου θα αποδειχθούν λάθος. Η ΝΔ δεν θα υποστεί φθορά διότι αποτελεί τη μεγάλη πατριωτική δύναμη και οι πολίτες δεν πρόκειται να της χρεώσουν τις διαφαινόμενες απαράδεκτες υποχωρήσεις του κ. Τσίπρα. Εάν ανακάμψει το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ή εμφανιστούν νέες δεξιόστροφες πολιτικές δυνάμεις, το πιθανότερο είναι ότι θα αναπτυχθούν σε βάρος του κ. Καμμένου ο οποίος έχει χάσει την αξιοπιστία του στο κοινό με πατριωτικές ευαισθησίες ή και εθνικιστικές τάσεις. Επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγκαταλείψουν ψηφοφόροι από το παλαιό ΠΑΣΟΚ οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι επιλογές Τσίπρα δεν έχουν σχέση με τις κοινωνικές, πατριωτικές ευαισθησίες της παπανδρεϊκής «Αλλαγής» όσο κι αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί στην εκφορά του λόγου και στη γλώσσα του σώματος τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν είναι επίσης βέβαιο ότι ο επικοινωνιακός αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης μέσω του Σκοπιανού – «Μακεδονικού» θα περιορίσει τη δημοσκοπική, πολιτική φθορά της κυβέρνησης. Μπορεί το Σκοπιανό να κυριαρχεί στα ΜΜΕ λόγω των κυβερνητικών πρωτοβουλιών αλλά η δυναμική της κοινής γνώμης εξακολουθεί να διαμορφώνεται από τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, τη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων και την υπερφορολόγηση που θα οδηγήσει και στη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο εισόδημα.