GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” δοκιμάζει την αναγνώρισή της ως “Τουρκική” στο Εφετείο Θράκης

Στον απόηχο της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για την αναγνώριση σωματείων με βάση α...



Στον απόηχο της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για την αναγνώριση σωματείων με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την αναγνώριση της ως “Τουρκική” διεκδικεί η αποκαλούμενη “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” (ΤΕΞ) προσφεύγοντας εκ νέου στην ελληνική δικαιοσύνη. Οι κινήσεις της διοίκησης της Ένωσης έρχονται στον απόηχο της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για την αναγνώριση σωματείων με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφορά άμεσα την ΤΕΞ.

Σημειώνεται πως και οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγουσούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμέτ Ιλχάν από το Κίνημα Αλλαγής, είχαν καταψηφίσει την τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων και την ΤΕΞ. Tην τροπολογία είχε καταψηφίσει επίσης η βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ενώ είχαν υπερψηφίσει όλα τα κόμματα πλην ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωσης Κεντρώων.

Η τροπολογία διατήρησε την αρχική της διατύπωση για τη δυνατότητα επαναφοράς στην ελληνική έννομη τάξη όσων δικαιώνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις, χωρίς πάντως να συνάγεται και δυνατότητα άμεσης εφαρμογής.
Στη δεύτερη διατύπωσή της, προστέθηκε η πρόβλεψη ότι η προσθήκη αυτή στον Ποινικό Κώδικα ισχύει «με την επιφύλαξη και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων» Πριν την ψηφοφορία με πρόταση της ΝΔ, που έγινε δεκτή , προστέθηκε στις επιφυλάξεις και η φράση «διεθνείς συνθήκες» πέραν όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ.

Η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” ιδρύθηκε το 1927 ως η πρώτη ένωση της μειονότητας της Θράκης, αλλά έκλεισε το 1986 λόγω της λέξης “Τουρκική” στο όνομά της. Τότε το Εφετείο Ξάνθης αρνήθηκε να αναγνωρίσει την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”, με αποτέλεσμα η διοίκηση του συλλόγου να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να δικαιωθεί. Ειδικότερα, το ΕΔΑΔ, με απόφασή του το 2008, δικαίωσε την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» αποφαινόμενο ότι το ελληνικό κράτος με την απόφαση αναστολής λειτουργίας της παραβίασε το άρθρο 11 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συγκεκριμένα την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Στο πλαίσιο της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2017, η οποία, όμως, εισήγαγε νομικούς περιορισμούς στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” έχοντας στα χέρια της την απόφαση του ΕΔΑΔ το 2008 κατά της Ελλάδας, υπέβαλε αίτηση στο Εφετείο Θράκης για την ονομασία της. Η υπόθεση θα συζητηθεί στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2018 και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.