GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


250.000 ευρώ τα χρέη του Γηροκομείου Κομοτηνής

Όπως κάθε χρόνο, με την ανακοίνωση του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών φόρων, τα ρεπορτάζ για τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν ιδρύματα όπως τ...


Όπως κάθε χρόνο, με την ανακοίνωση του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών φόρων, τα ρεπορτάζ για τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν ιδρύματα όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, κάνουν τον γύρο της Ελλάδας. Από τους φόρους δεν “γλυτώνει” φυσικά ούτε το Γηροκομείο Κομοτηνής, με το ίδρυμα να έχει φτάσει τα 250.000 ευρώ σε χρέη. Στο ίδρυμα συμβαίνει μάλιστα μία …ιδιότυπη κατάσταση, με την επιχορήγηση του Δημοσίου προς αυτό να είναι μικρότερη από τα “φέσια” που καταβάλλει το ίδρυμα με τελικό αποδέκτη το Δημόσιο.

Το γηροκομείο ανεγέρθηκε το 1959 με πρωτοβουλία του χριστιανικού συλλόγου η “Ορθοδοξία”, ενώ επί των ημερών του τέως περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη ανακαινίστηκε στο σύνολό του και έγινε μεγάλη επέκταση. Αυτό το διάστημα φροντίζει περί των 25 ηλικιωμένων τροφίμων.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Καλύτερα μας εξηγεί την κατάσταση ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, πατέρας Δημήτριος Βασιλειάδης. Αρχικά, στέκεται στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και στο φιλότιμο του προσωπικού.

Μετά το έργο της αποπεράτωσης της παλιάς και ανακαίνισης της καινούργιας πτέρυγας, το γηροκομείο είναι ένα κόσμημα για την πόλη κι ένα από τα λίγα ιδρύματα σε τέτοιο υψηλό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ άνετο, με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό. Το προσωπικό πάντοτε είναι στρατευμένο στη διακονία των γερόντων μας και πιστεύουμε ότι οι γέροντές μας είναι ευχαριστημένοι γιατί τους προσφέρουμε τα μέγιστα. Πρόκειται για ένα ωραίο καταφύγιο σε αυτά τα χρόνια της ζωής τους, που δεν έχουν πολλές σωματικές δυνάμεις αλλά δικαιούνται φροντίδας για τα όσα προσέφεραν στο παρελθόν”, μας πληροφορεί.

ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ” ΤΑ ΧΡΕΗ
Στη συνέχεια, ο κος Βασιλειάδης δεν κρύβει ότι τα χρέη του ιδρύματος, ελέω οικονομικής κρίσης, έχουν φτάσει στο “κόκκινο”, δηλαδή στα 250.000 ευρώ. Το ίδρυμα μπορεί να έχει ακίνητη περιουσία, δύσκολα όμως αυτή στις ημέρες μας, μπορεί να εκποιηθεί. “Ενώ το ίδρυμα βρίσκεται σε ακμή από άποψη κτιριακών εγκαταστάσεων, προσωπικού και προσφοράς στους τροφίμους του, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xanthionair.gr
Καταρχήν, το καινούργιο κτίριο, που είναι θαυμάσιο, έχει αυξημένες λειτουργικές δαπάνες. Παράλληλα, τα έσοδα του ιδρύματος έχουν μειωθεί. Τα έσοδα προέρχονται από δωρεές ανθρώπων που είτε αγαπούσαν το ίδρυμα χωρίς να έχουν σχέση είτε ανθρώπων που ήρθαν εδώ, γνώρισαν την φιλοξενία μας και προσέφεραν περιουσιακά στοιχεία. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια και τα ενοίκια έχουν πέσει και οι ενοικιαστές είναι ασυνεπείς και μένουν πολλά ακίνητα ξενοίκιαστα, ενώ υπάρχουν και ακίνητα προς εκποίηση αλλά με αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον”, αναφέρει αναλυτικά ο κος Βασιλειάδης, ο οποίος προσθέτει ότι στο 60% οι τρόφιμοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Συμπερασματικά, ο πατέρας σημειώνει ότι “έχουμε πτώση φοβερή των εσόδων, ενώ τα έξοδα αυξάνονται και, άρα, έχουμε σοβαρή οικονομική δυσκολία. Υπάρχουν σημαντικά χρέη του ιδρύματος, πάνω από 250.000 ευρώ. Το ίδρυμα υπόκειται σε φορολογία όπως υπόκεινται όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή πληρώνουμε κανονικά ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος”, ενώ ευχαριστεί ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ που δείχνουν ανοχή στα χρέη προς του ιδρύματος προς αυτές.

Μάλιστα, ο κος Βασιλειάδης αναδεικνύει πως η χρηματοδότηση από το Δημόσιο, είναι μικρότερη των φόρων. “Είχαμε πάντοτε μία επιχορήγηση που από 100.000 έπεσε στις 40.000, αλλά μόνο για την εφορία είχαμε πάνω από 50.000 ευρώ το 2017.

Η επιχορήγηση του Δημοσίου είναι μικρότερη από τα λεφτά που μας παίρνει”, αναφέρει και προτείνει “να γίνει μία νομοθετική μέριμνα, ώστε αυτά τα ιδρύματα προσφοράς να απαλλάσσονται από τον φόρο”.

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ “ΑΝΟΙΓΜΑ” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Στο ίδρυμα ελπίζουν να εκποιηθούν διάφορα ακίνητα, καθώς αν εκποιηθεί ένα σημαντικό μέρος τους θα καλυφθούν τα χρέη.
“Πρέπει να ανοίξει η αγορά ακινήτων, γιατί μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι ή μηδαμινό ή έρχεται από πρόσωπα που θέλουν να αγοράσουν τα ακίνητα σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή”, σημειώνει ο πατέρας Βασιλειάδης, ο οποίος ζητάει την στήριξη από την αντιπεριφέρεια μέσω του Νίκου Τσαλικίδη, αλλά και από όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ροδόπη, υπογραμμίζοντας ότι μόλις μία επιχείρηση είναι αρωγός στο έργο:

“Κάνω έκκληση σε φορείς και ιδιώτες, κυρίως επιχειρήσεις, να μας βοηθήσουν. Από όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό, μόνο η Alfa Beta Roto μας βοηθάει που κάθε χρόνο μας δίνει 8.000 ευρώ”.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” ΚΑΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Το πρωί της Κυριακής 14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε κοινός πρωτοχρονιάτικος εορτασμός του συλλόγου Ορθοδοξία και του ιδρύματος Γηροκομείου, το οποίο ίδρυσε και εποπτεύει ο σύλλογος. Περί τις 11:00, κατέφτασε στον χώρο εκδηλώσεων του γηροκομείου ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο οποίος ευλόγησε την πίτα και μετέφερε τις πατρικές ευχές του. “Το να γερνάει κανείς είναι ευλογία, γιατί στις μέρες μας φεύγουν πολλοί νέοι άνθρωποι από τη ζωή”, ήταν το μήνυμα που ανέδειξε ο μητροπολίτης.