GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έκτακτο μέρισμα σε οκτώ νομούς της Β. Ελλάδας – Μεταξύ αυτών και ο Έβρος!

Η διάθεση του έκτακτου μερίσματος αφορά περίπου 100.000 κατοίκους της λεγόμενης πρώτης ζώνης, για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης . Στη δ...

Η διάθεση του έκτακτου μερίσματος αφορά περίπου 100.000 κατοίκους της λεγόμενης πρώτης ζώνης, για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης .

Στη διάθεση έκτακτου μερίσματος με δικαιούχους τους κατοίκους των νομών Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας προσανατολίζεται λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών.

Η διάθεση του έκτακτου μερίσματος αφορά περίπου 100.000 κατοίκους της λεγόμενης πρώτης ζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, το έκτακτο μέρισμα θα δοθεί με διαδικασίες-εξπρές σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κατά τη σεζόν 2016-2017.

Το ύψος του επιδόματος θα αντιστοιχεί στο 50% της περσινής επιδότησης και θα φτάνει -κατ’ ανώτατο όριο- στα 250 ευρώ για τον άγαμο και στα 313 ευρώ για τον παντρεμένο.

Ο στόχος είναι, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων νομών που θερμάνθηκαν κατά την περσινή χειμερινή σεζόν με πετρέλαιο θέρμανσης, να πάρουν άμεσα τα χρήματα που θα στερηθούν λόγω της περικοπής κατά 50% του φετινού κοινωνικού επιδόματος.

Η πληρωμή του «ειδικού μερίσματος» θα γίνει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για τη διάθεση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, για τους κατοίκους της πρώτης ζώνης, το επίδομα αυξάνεται για τη σεζόν 2016-2017 σε 37,5 λεπτά ανά λίτρο (από 25 λεπτά που είχε εγκριθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο), ενώ για τις υπόλοιπες ζώνες παραμένει σταθερή στα 25 λεπτά ανά λίτρο. Έτσι, στην πρώτη ζώνη προκύπτει θετική διαφορά 12,5 λεπτών ανά λίτρο, η οποία και θα πιστωθεί άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι αύριο Παρασκευή.

Με την καταβολή του έκτακτου μερίσματος στους περσινούς δικαιούχους της 1ης ζώνης, η δαπάνη θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 και δεν θα επηρεάσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Για το 2017, η δαπάνη εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να «αντέξει» ο προϋπολογισμός, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του 11μήνου. Αντίστοιχα, η περικοπή της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης κατά 50% το 2018 θα γίνει και αυτή πράξη και έτσι δεν τίθεται θέμα μη τήρησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές.