GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εορταστικές διατροφικές υπερβολές και πώς να τις αποφύγετε!

Οι εορτές των Χριστουγέννων και τις πρωτοχρονιάς αποτελούν από κάθε άποψη την ομορφότερη περίοδο του χρόνου. Υπέροχα εδέσματα, μελομακάρο...

Οι εορτές των Χριστουγέννων και τις πρωτοχρονιάς αποτελούν από κάθε άποψη την ομορφότερη περίοδο του χρόνου. Υπέροχα εδέσματα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες έχουν την τιμητική τους στις διατροφικές μας επιλογές. Ωστόσο, σε υπερκατανάλωση δημιουργούν διάφορα προβλήματα και πρώτα απ’ όλα στο σωματικό βάρος.
Ο υπολογισμός θερμίδων και χοληστερόλης μίας πλούσιας διατροφικά εορταστικής ημέρας υποδεικνύει περίπου 4.000 και 800 mg αντίστοιχα, ποσά διπλάσια σχεδόν από τις ημερήσιες απαιτήσεις.

Ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε το εορταστικό τραπέζι χωρίς όμως να επιβαρυνθείτε…

Καλό είναι να έχετε φάει ένα ελαφρύ σνακ πριν το εορταστικό δείπνο. Έτσι θα μειώσετε την πείνα και θα ελέγξετε καλύτερα τι θα φάτε.

Επίσης, ξεκινήστε πάντα με σαλάτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσετε την κατανάλωση των πιο παχυντικών εδεσμάτων. Με τη βοήθειά της θα χορτάσετε γρηγορότερα και θα φάτε λιγότερο.

Μην τσιμπολογάτε από όλα τα πιάτα, αλλά επιλέξτε αυτά που πραγματικά θέλετε.

Πιείτε άφθονο νερό μετά το πέρας του γεύματος.

Να τρώτε αργά: Όταν τρώτε γρήγορα, τρώτε περισσότερα.

Επιπρόσθετα, δεν πραγματοποιείται καλό μάσημα των τροφών και αυτό αποτελεί αιτία δυσπεψίας, ιδιαίτερα για όσους ακολούθησαν τη νηστεία πριν τα Χριστούγεννα.





Προτιμήστε τη γαλοπούλα συγκριτικά με τα υπόλοιπα κρεατικά (χοιρινό, αρνί), μιας και έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένο (ζωικό) λίπος.

Για επιδόρπιο προτιμήστε μελομακάρονο αντί για κουραμπιέ, ο οποίος είναι πολύ πιο πλούσιος σε θερμίδες.

Από αλκοολούχα ποτά επιλέξτε κρασί, δεδομένου ότι διαθέτει μικρότερο θερμιδικό περιεχόμενοκαι υψηλότερη διατροφική αξία, συγκριτικά με άλλα ποτά.

Αναζητήστε εναλλακτικές συνταγές, πιο υγιεινές, για τα αγαπημένα σας φαγητά ή επιδόρπια.

Τέλος, έχετε πάντα κατά νου: Ναι στην κατανάλωση, όχι στην υπερκατανάλωση!
Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης – ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας