GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 4ου ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ 3ου ΤΖΕΛΑΛ ΜΠΑΓΙΑΡ.

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 4ου ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ...



ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 4ου ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ 3ου ΤΖΕΛΑΛ ΜΠΑΓΙΑΡ.

Του Γιώργου Μπατζακίδη 

H 3η επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ξάνθη το 1952.

Μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά το ένα και μοναδικό σύμφωνο φιλίας που υπέγραψαν ο Ελ. Βενιζέλος και ο Μ. Κεμάλ Ατατούρκ, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες φιλικές επισκέψεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι πρώτες επίσημες μεταξύ των δύο χωρών συναντήσεις άρχισαν και πάλι να γίνονται σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Οι φιλικές συζητήσεις, αποκτούν πρόσθετο νόημα, όταν αυτές συνοδεύονται από έργα που διαρκούν ανεξίτηλα στο χρόνο και αφήνουν αξέχαστες αναμνήσεις και αποτελούν σύμβολο της ΕλληνοΤουρκικής φιλίας.

Πριν από 65 περίπου χρόνια, στις 7 Ιουνίου 1952, ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Παύλος μαζί με την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη, επισκέφθηκαν επίσημα την Τουρκία ως προσκεκλημένοι, του τότε Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ.
Το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ» που μετέφερε το βασιλικό ζεύγος από την Αθήνα στην Ιστανμπούλ συνοδευόταν και από ένα άλλο πολεμικό πλοίο και όταν έφθασαν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας τους υποδέχθηκαν Τουρκικά πολεμικά πλοία.

 Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, αφού πρώτα πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα στη συνέχεια επέστρεψαν μαζί με τον Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ιστανμπούλ, όπου το βράδυ της 13 η Ιουνίου δόθηκε προς τιμήν των στα ανάκτορα του Ντολμά Μπαχτσέ μια μεγαλοπρεπής χοροεσπερίδα η Βασίλισσα απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ είπε: «Εξοχότατε, ξεκίνησα να πραγματοποιήσω ένα σπουδαίο έργο, θα ιδρύσω ένα Λύκειο για τους Τούρκους της Μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.» Και τον παρακάλεσε να επιτρέψει να βάλουν το όνομα του στο Λύκειο.

Η πρόταση αυτή, που έγινε δεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση, υπήρξε το πρώτο βήμα για την ίδρυση του Λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ στη Κομοτηνή.

Η επίσκεψη αυτή, λόγο της μεγαλοπρέπειας παρομοιάσθηκε από τους δημοσιογράφους που ακολουθούσαν τους επισήμους και είχαν έρθει από την Αθήνα στη Τουρκία σαν τις παραμυθένιες χίλιες και μια νύκτες. Μετά την επίσκεψη αυτή ακολούθησε νομοθετική ρύθμιση και αποφασίσθηκε το κτίριο όπου θα στεγαζόταν το Λύκειο να αναγερθεί στο εκ 15 στρεμμάτων παλαιό νεκροταφείο που ανήκε στο Βακούφια της Κομοτηνής. Αφού προηγήθηκε η μεταφορά των μνημάτων σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους, άρχισαν με έντονο ρυθμό οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε στο σύντομο διάστημα των τεσσάρων μηνών. Όλα πλέον ήταν έτοιμα, τα εγκαίνια θα γινόντουσαν όταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ θα ανταπέδιδε την επίσκεψη και θα ερχόταν στην Ελλάδα.

Η επίσημη επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ στην Ελλάδα άρχισε στις 25 Νοεμβρίου 1952. Η θαλαμηγός του Ατατούρκ «ΣΑΒΑΡΟΝΑ» με την οποία ταξίδευαν ο Πρόεδρος και η Τουρκική ακολουθία του μόλις έφθασαν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα τους υποδέχθηκαν ένθερμα τα Ελληνικά πολεμικά πλοία. Οι επισκέψεις αυτές έδωσαν την ευκαιρία στα πολεμικά πλοία των δυο χωρών να πραγματοποιήσουν φιλικά ταξίδια στο Αιγαίο και να δώσουν μηνύματα ειρήνης στις δυο χώρες.

Ο Πρόεδρος ο οποίος έγινε δεκτός με μεγαλοπρέπεια στο λιμάνι του Πειραιά, και αφού παρέμεινε τρεις μέρες στην Αθήνα στη συνέχεια μαζί με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ταξιδεύοντας με το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ» και μέσω της Θεσσαλονίκης και Καβάλας έφθασαν στις 2 Δεκεμβρίου 1952 στη Δυτική Θράκη. Ο Τζελάλ Μπαγιάρ που ως 3ος Πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε περάσει από την Δυτική Θράκη το 1938, τώρα ερχόταν μετά από 14 χρόνια και με την ιδιότητα του 3ου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας να επισκεφτεί τη Δυτική Θράκη.

Πριν από 65 χρόνια οι άνθρωποι της υπαίθρου για πρώτη φορά έβλεπαν μια φάλαγγα από πενήντα αυτοκίνητα της οποίας προηγούνταν ένα πολυτελές αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος Ο Βασιλιάς Παύλος. Οι επίσημοι κατά την διαδρομή τους είχαν θερμή υποδοχή στη Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Την 2η Δεκεμβρίου το 1952 λοιπόν, στην κεντρική πλατεία της δημοκρατίας της πόλης της Ξάνθης, δόθηκε επίσημη τελετή προς τιμήν του προέδρου της Τουρκικής δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου και του Τουρκικού αγήματος που βλέπετε και στις εικόνες. Αναχώρηση οδικώς για την Κομοτηνή, όπου είχε έρθει πλέον η στιγμή των εγκαινίων. Στην αυλή του σχολείου Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και ο Πρόεδρος του Εράνου του Βασιλιά Παύλου και Φρειδερίκης έβγαλαν από έναν λόγο στα γαλλικά τονίζοντας τη σημασία που έχει το σχολείο στη Ελληνο – Τουρκική φιλία. Στη συνέχεια Ο Βασιλιάς έδωσε το ψαλίδι στον Πρόεδρο, Ο οποίος και έκοψε τη κορδέλα και στη συνέχεια όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στο κτήριο του σχολείου. Αξιοσημείωτο γεγονός να αναφερθεί είναι ότι, Πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν ο φωτισμένος Αλέξανδρος Παπάγος…

Η κορυφαία αυτή ιστορική επίσκεψη, που συγκέντρωσε τα φώτα του παγκόσμιου τύπου, τελείωσε το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου 1952 με την αναχώρηση των Επισήμων από το λιμάνι της Καβάλας, αφού πρώτα είχε μεταδώσει στις δύο άκρες του Αιγαίου το μήνυμα της ειρήνης. Το Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ που ήταν προϊόν των συναντήσεων εκείνων, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα και να θυμίζει σ’ όλους, τη φιλία των δύο γειτονικών χωρών όταν και όποτε το αποφασίσουν φωτισμένοι ...Και προικισμένοι ηγέτες, όπως ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος...!!!.!!!!

Του Γιώργου Μπατζακίδη 
Απόφοιτος του Ελληνικού 
Πολιτισμού και Ιστορίας.