GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Με 153 «ναι» ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2018

Με 153 «ναι» ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2018 Πέρασε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής αργά το βράδυ της Τρίτης ο κρατικός Πρ...


Με 153 «ναι» ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2018

Πέρασε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής αργά το βράδυ της Τρίτης ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018.

Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι παρόντες ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

«Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε»

«Τραβήξατε και την κ. Μεγαλοοικονόμου, καλό είναι αυτό;», ρώτησε τον κ. Τσίπρα δημοσιογράφος αναφερόμενος στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού, από την ανεξάρτητη βουλευτή

«Καλό είναι, κακό είναι»; απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε».

Νωρίτερα, στη συζήτηση για την κύρωση του Προϋπλογισμού κυριάρχησαν υψηλοί τόνοι, ενώ το θερμόμετρο ανέβηκε πολύ κατά τη «σύγκρουση» κορυφής μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Ενδεικτικές του κλίματος οι φράσεις των δύο ανδρών από την αρχή κιόλας της ομιλίας τους:

«Αποτύχατε δύο φορές με την εκλογή σας. Την πρώτημας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας θα το πληρώνουμε για πολύ ακόμα. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σας έριξε ο λαός και ήττα θα υποστείτε και τον Σεπτέμβριο του 2019» ήταν η απάντηση Τσίπρα. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός που ψηφίζεται» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια ομιλία πλούσια σε αιχμές, ειρωνικά σχόλια και σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με διάθεση απολογισμού.

Με επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «όχι μόνο δε διδαχτήκατε απολύτως τίποτα από τις αστοχίες των προηγούμενων ετών, αλλά τις επαναλαμβάνετε, και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

«Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που εισηγείται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ένας ακόμη προϋπολογισμός που υπονομεύει την ανάπτυξη, που οδηγεί σε νέες εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με την εξοντωτική φορολόγηση και τις δυσβάσταχτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης με την καινούρια υπόσχεση για το λαμπρό μεταμνημονιακό μέλλον που μας περιμένει μετά τον Αύγουστο του 2018», οπότε υποτίθεται θα φτιάξουμε τον πρώτο εθνικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που «μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος».

«Δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά προϋπολογισμός που παίρνει», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η πολιτική της υπερφορολόγησης. Αίσθηση προκάλεσε η επίθεσή του στον Κ. Μητσοτάκη αφήνοντας μάλιστα σαφείς υπαινιγμούς. «Το έχει έθιμο ο κ. Μητσοτάκης όταν ανεβαίνω στο βήμα να απέρχεται, του εύχομαι να μην με χρειαστεί, γιατί αν με χρειαστεί θα απέρχομαι» ανέφερε τονίζοντας ότι ‘αυτά είναι δανεικά’».