GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ψηφιακές πανελλαδικές ραδιοφωνικές άδειες 10ετίας

Για πρώτη φορά θα ζητηθεί οικονομικό αντάλλαγμα Με οικονομικό αντάλλαγμα θα χορηγηθούν οι νέες ψηφιακές άδειες στο ραδιόφωνο. Το ποσό θα ...

Για πρώτη φορά θα ζητηθεί οικονομικό αντάλλαγμα

Με οικονομικό αντάλλαγμα θα χορηγηθούν οι νέες ψηφιακές άδειες στο ραδιόφωνο. Το ποσό θα προσδιοριστεί με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο, θα είναι η πρώτη φορά που θα ζητηθεί οικονομικό αντάλλαγμα. Ο αριθμός καθορίζεται επίσης με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας μπορούν να φτάσουν τους 16.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα είναι πλέον πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας και θα εκπέμπουν σε συχνότητες που ορίζει ήδη ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων! Καθοριστική είναι η πρόβλεψη πως οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που θα αδειοδοτηθούν οφείλουν εντός έξι μηνών να έχουν μεταφερθεί σε πάροχο δικτύου για την εκπομπή του ραδιοφωνικού τους σήματος. Εκεί η ΕΡΤ φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Το σχέδιο νόμου για τις ραδιοφωνικές άδειες έχει τίτλο «Αδειοδότηση ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης» και διαχωρίζει τα ραδιόφωνα σε πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, ενημερωτικά και μη ενημερωτικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον χώρο των ΜΜΕ και εταιρείες των ΟΤΑ. Στις υποχρεώσεις συμμετοχής αναφέρονται τα ασυμβίβαστα που ισχύουν και για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών, όπως η συμμετοχή σε διαφημιστικές εταιρείες ή εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Το ΕΣΡ είναι το αρμόδιο όργανο που θα προκηρύξει τις ραδιοφωνικές άδειες, θα καθορίσει τους όρους συμμετοχής και θα διεξαγάγει τη δημοπρασία. Απαγορεύεται η μεταβίβαση της ραδιοφωνικής άδειας, ενώ οι αδειούχοι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση ή την εκμετάλλευση του ραδιοφωνικού σταθμού ή της επιχείρησης σε τρίτους. Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα να γίνεται ανάθεση της παραγωγής προγράμματος σε θυγατρικές εταιρείες! Στο σχέδιο νόμου δεν αναγράφεται η υποχρέωση απασχόλησης συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων, όπως προβλέπεται για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ψηφιακή μετάβαση για το ραδιόφωνο προβλέπεται σε δεύτερη φάση με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕΤΤ. Η παύση της αναλογικής εκπομπής θα γίνει μετά την πιστοποίηση του ψηφιακού σήματος από την ΕΕΤΤ. Για το διάστημα αυτό δεν διευκρινίζεται αν θα εκπέμπουν οι σταθμοί που θα έχουν εξασφαλίσει ήδη ψηφιακή άδεια και τι θα συμβεί με όσους θα έχουν μείνει εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας.