GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τρομοκρατική επίθεση Μανχάταν: Ματωμένο Halloween

Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 11 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης με φορτηγάκι που πραγματοποίησε ένας 29χρονος στην περι...


Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 11 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης με φορτηγάκι που πραγματοποίησε ένας 29χρονος στην περιοχή του Μανχάταν στην πόλης της Νέας Υόρκης.

Η επίθεση έγινε στο νότιο Μανχάταν, σε μικρή απόσταση από το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου όταν το φορτηγάκι με οδηγό τον 29χρονο με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, μπήκε σε ποδηλατόδρομο και διανύοντας μια απόσταση περίπου 1,2 χλμ. παρέσυρε και σκότωσε οχτώ ποδηλάτες, ανάμεσά τους μια Βελγίδα και πέντε Αργεντίνους που βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν την 30η επέτειο της αποφοίτησής τους από το σχολείο τους το 1987.

Οι αμερικανικές Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη αυτής της «τρομοκρατικής ενέργειας», όπως την αντιμετωπίζουν. Έχουν αναφέρει μόνο ότι πρόκειται για έναν άνδρα 29 ετών. Ωστόσο σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για έναν Ουζμπέκο ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010.

Σημειώνεται ότι έξι από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στο σημείο ενώ άλλοι δύο εξέπνευσαν αφού μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ενώ ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Mirror, στο φορτηγό του δράστη βρέθηκαν φωτογραφίες με σημαίες του ISIS και χειρόγραφο σημείωμα -γραμμένο στα αγγλικά- στο οποίο έγραφε πως έκανε την επίθεση για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους».

Τα θύματα της τραγωδίας
Μία υπήκοος Βελγίου είναι ανάμεσα στα θύματα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στο Μανχάταν την Τρίτη (31/10), όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Μετά βαθιάς μου λύπης ανακοινώνω ότι υπάρχει ένα θύμα από το Βέλγιο στο Μανχάταν, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και στους φίλους» του θύματος, ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας και αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε ο Ρέιντερς.
Ο Βέλγος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο πρακτορείο Belga διευκρίνισε ότι το θύμα είναι «μια γυναίκα από το Ρουλέρς της δυτικής Φλάνδρας, που επισκεπτόταν την πόλη (της Νέας Υόρκης) συνοδευόμενη από την αδελφή της και τη μητέρα της».

Λίγο αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι πέντε από τα οκτώ άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση είναι πολίτες της Αργεντινής.
Τα θύματα «κατάγονταν από το Ροσάριο» και ανήκαν «σε μια ομάδα φίλων που είχαν πάει (στη Νέα Υόρκη) για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από το τέλος των σπουδών τους στην πολυτεχνική σχολή» της πόλης αυτής, 300 χλμ. βόρεια του Μπουένος Άιρες, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αυτός είναι ο μακελάρης


Τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν στην δημοσιότητα φωτογραφία του δράστη.
Πρόκειται για τον Sayfullo Habibullaevic Saipov από το Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετανάστευσε το 2010 στις ΗΠΑ και κατοικούσε στην Τάμπα, της Φλόριντα.
Ο ύποπτος μετά από ανθρωποκυνηγητό πυροβολήθηκε στο στομάχι από έναν αστυνομικό και συνελήφθη. Πλέον νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο. Δείτε στην φωτογραφία που ακολουθεί στιγμιότυπο από τη σύλληψή του.

Το φορτηγάκι που οδηγούσε ο 29χρονος, αφού παρέσυρε επί 17 τετράγωνα πεζούς και ποδηλάτες, συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο παιδιά και δύο ενήλικες που επέβαιναν σε αυτό. Η «δήλωση» που έκανε ο ύποπτος βγαίνοντας, αμέσως μετά, από το όχημά του «συνάδει» με τρομοκρατική επίθεση, πρόσθεσε.

Το χρονικό της επίθεσης
Ήταν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Τρίτης (31/10), στο νότιο Μανχάταν και συγκεκριμένα επτά τετράγωνα από το “Ground Zero”, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Γουέστ Σάιντ, όταν ο οδηγός ενός φορτηγού έριξε το όχημά του πάνω σε ποδηλάτες και πολίτες οι οποίοι κινούνταν σε ποδηλατόδρομο.

Στη συνέχεια το φορτηγάκι έπεσε πάνω σε σχολικό λεωφορείο, μέσα στο οποίο υπήρχαν εκείνη την ώρα μικρά παιδιά και σταμάτησε την τρελή του πορεία. Ο οδηγός βγήκε από αυτό, φωνάζοντας -σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ- «Αλλάχου Άκμπαρ», πριν δεχθεί τα πυρά αστυνομικών.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στην εφημερίδα New York Times έκαναν λόγο για σκηνές πανικού. «Θεέ μου! Ένα αυτοκίνητο παρέσυρε δύο ανθρώπους και συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο. Βλέπω δύο πτώματα και κατεστραμμένα ποδήλατα στο οδόστρωμα», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.
Μια 14χρονη μαθήτρια του Λυκείου Στίβεσαντ που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, είπε ότι ο ύποπτος κρατούσε δύο όπλα. «Νομίζαμε ότι είχε σχέση με το Χάλογουιν. Άρχισε να τρέχει στον δρόμο. Ήταν και ένας δεύτερος άνδρας με πράσινο πουκάμισο που τον κυνηγούσε. Άκουσα τέσσερις με έξι πυροβολισμούς. Όλοι άρχισαν να τρέχουν», αφηγήθηκε.
Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν το φορτηγάκι για τυχόν εκρηκτικά.