GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ενημερωτικό Δελτίο Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης

Ενημερωτικό Δελτίο Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου 2017 στο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού ...


Ενημερωτικό Δελτίο Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 22ας Νοεμβρίου 2017 στο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης, μέλους της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη). Αφορμή υπήρξε το επικείμενο 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ στις 2 και 3 Δεκέμβρη στην Αθήνα.

Κρίθηκε ότι η δράση της Επιτροπής το τρίχρονο που παρήλθε ήταν πολύ πετυχημένη με βάση τα θέματα που την απασχόλησαν, τον αριθμό των συμμετεχόντων αλλά κυρίως το πλήθος των Ξανθιωτών που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις. Όλα αυτά σε μια περίοδο που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αφού οι εστίες πολεμικών συγκρούσεων πολλαπλασιάζονται από την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική, αλλά και μακρύτερα από την πατρίδα μας. Μια εποχή που στο Αιγαίο έχουν κληθεί οι ΝΑΤΟϊκοί, στην Αλεξανδρούπολη στήνουν βάση ελικοπτέρων, στον Άραξο θα καταφθάσουν τα πυρηνικά από τη βάση του Ιντσιρλίκ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τάζει βάση στην Κάρπαθο και υπογράφει νέα συμφωνία για τη βάση της Σούδας

Καθιερώθηκε πλέον η πραγματοποίηση εκδήλωσης στις αρχές Αυγούστου με αφορμή το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945. Την περσυνή χρονιά σε συνεργασία με το Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων η Επιτροπή Ειρήνης άπλωσε τις δραστηριότητές της με θέμα «Να σκέφτεσαι τους Άλλους», στηριγμένη στους στίχους του εθνικού ποιητή της Παλαιστίνης Νταρουί. Ζωγραφιές, στίχοι, κείμενα και μέρος της θεατρικής παράστασης Πλούτος του Αριστοφάνη ήταν οι καρποί αυτής της προσπάθειας.

Οπλισμένοι με την περυσινή πείρα και έχοντας περισσότερο χρόνο ετοιμασίας, η Επιτροπή Ειρήνη προτείνει μια νέα δράση στηριγμένη σε τρία ερωτήματα γύρω από το αγαθό της Ειρήνης και τις συμφορές που μπορεί να φέρει ο Πόλεμος.

Θίχτηκαν ζητήματα για την καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής με έμφαση στην περισσότερο οργανωμένη προβολή των δράσεών της, στη διάδοση του περιοδικού Δρόμοι της Ειρήνης, στην αξιοποίηση του αθλητισμού για την προώθηση των ιδεών της Ειρήνης, καθώς και την ανάγκη περισσότερο οργανωμένης παρέμβασης και συνεργασίας με τη μειονότητα στην περιοχή, ώστε να αποτελέσει γέφυρα φιλίας.

Βακιρτζής Βαγγέλης, Κουρέας
Βουγιουκλής Θωμάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου
Κολλάρος Γιώργος, Πανεπιστημιακός
Μουσόπουλος Θανάσης, Φιλόλογος, Ποιητής
Πανίδου Αγγελική, Δικηγόρος
Σαραντίδου Δήμητρα, Εκπαιδευτικός

Οι παραπάνω Ξανθιώτες γνωστοί για την αταλάντευτη στάση τους στα κοινωνικά ζητήματα και πάνω απ’ όλα στο ζήτημα της Ειρήνης θα αποτελούν τον πυρήνα για τη δράση της Επιτροπής. Ο κινηματικός χαρακτήρας της, αφήνει χώρο για πολλούς ακόμη συμπολίτες μας.