GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Όμιλοι από… τρεις ηπείρους για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Από όλες τις πλευρές του πλανήτη υπάρχει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κυρίων καθέτων της, τουλάχιστον σ...

Από όλες τις πλευρές του πλανήτη υπάρχει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κυρίων καθέτων της, τουλάχιστον στην αρχική φάση, δηλαδή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, διαδικασία που έχει οριστεί για την 26η Ιανουαρίου 2018, θα δηλώσουν παρόντες όμιλοι από την Αμερική, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ρωσία, επενδυτικά funds, αλλά και οπωσδήποτε οι δύο από τους τρεις «μεγάλους» του ελληνικού κλάδου κατασκευών.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε στις 16 Νοεμβρίου την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, υποχωρώντας στις μεγάλες, όπως λέγεται, πιέσεις των δανειστών, παρότι από τους 38 συνολικά σταθμούς διοδίων – μετωπικούς και πλευρικούς- λειτουργούν μόνο 7 μετωπικοί και, το πλέον ακατανόητο, βγαίνουν σε δημοπράτηση συμβατικοί σταθμοί όταν ως το τέλος του 2018 το σύστημα λειτουργίας των σταθμών διοδίων, από συμβατικό θα γυρίσει σε αναλογικό.

Άλλοι δύο παράγοντες που θα βαρύνουν στο διαγωνισμό και οι οποίοι δεν έχουν γίνει γνωστοί, τουλάχιστον πέραν των στενά εμπλεκομένων, είναι: Τα συμπεράσματα του ανεξάρτητου εκτιμητή για την κατάσταση της Εγνατίας, άρα και το υπολογιζόμενο κόστος συντήρησης και, τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τα διόδια, σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών.

Η επιλογή της πολύ μεγάλης διάρκειας της παραχώρησης, έως 40 χρόνια, έχει δημόσια αμφισβητηθεί από μηχανικούς που γνωρίζουν καλά τα θέματα που συνδέονται με τις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων κι’ οποίοι υποστήριξαν την παραχώρηση για όχι περισσότερο από 15-20 έτη αφού μάλιστα πρόκειται για ένα τελειωμένο δημόσιο έργο σε λειτουργία, που στο επόμενο έτος απαλλάσσει τον διαχειριστή από τις επιβαρύνσεις του δανείου της Πειραιώς.

Τι θα δώσει εν τέλει το ελληνικό κράτος και τι θα πάρει με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων της;

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2018, δόθηκε και μία ανάλυση που αφορά στα προβλεπόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (2,7 δις. σύνολο), στην οποία σαν συνολικό τίμημα για Εγνατία Οδό, το 2018, αναγράφεται το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά τα 50 εκατομμύρια θα είναι το τίμημα από την παραχώρηση για έως και 40 χρόνια; Και εάν όχι, γιατί αναφέρεται το ποσό ως «συνολικό τίμημα»; Ποιο ποσό θα αναγράφεται στην επιταγή ή στις επιταγές που θα πάρει το ΤΑΙΠΕΔ όταν θα «πέσουν» οι υπογραφές;

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, αυτά τα 50 εκατ ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ εντός του 2018, θα είναι κάτι σαν τη πρώτη δόση του τιμήματος και πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δόση των χρημάτων που ο παραχωρησιούχος θα δώσει… μπροστά και τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι ίσως κάτι παραπάνω από 200 εκατομμύρια ή κάτι λιγότερο από 300 εκατ ευρώ.

Αλλά μένει βεβαίως να δούμε τι άλλο θα μπορέσει να αποκομίσει το ελληνικό δημόσιο κατά τα πάρα πολλά έτη της παραχώρησης, έσοδα που θα πρέπει να εξασφαλίζονται από τους όρους της σύμβασης και το πιθανότερο είναι να προέρχονται από ένα ποσοστό επί των εισπράξεων των διοδίων.

Να σημειωθεί ότι η Εγνατία Οδός, κατασκευάστηκε με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων και Κοινοτικού πόρους, με το κόστος της να έχει ανέλθει σε περίπου 6 δις. ευρώ. Διασχίζει το βόρειο τμήμα της χώρας από Ηγουμενίτσα δυτικά μέχρι τους Κήπους του Έβρου, ανατολικά ενώ οι τρεις κάθετοί της που επίσης παραχωρούνται (Σιάτιστα- Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη- Σέρρες- Προμαχώνας) συνδέουν την Ελλάδα οδικώς με Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.

Τι θα πρέπει λοιπόν να πάρει το ελληνικό δημόσιο όταν σε μελέτη που είχε παρουσιαστεί αρχές του 2017 και πριν προστεθούν στους 18 μετωπικούς σταθμούς διοδίων, οι 20 πλευρικοί, τα κέρδη σε βάθος 36 ετών είχαν συνολικά υπολογιστεί σε 4,9 δις.;

Bεβαίως η Εγνατία έχει κόστος συντήρησης που με βάση την υπάρχουσα σύμβαση είναι 22 εκατ. το έτος, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και η βαριά συντήρηση του οδικού άξονα. Το κόστος της βαριάς συντήρησης, η Εταιρεία του δημοσίου που ως και σήμερα έχει τη διαχείριση (Ε.Ο.Α.Ε.), θα το «μοίραζε» σε μία πενταετία, οπότε με μία δαπάνη της τάξης των 60 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για βαριά και ελαφριά συντήρηση, η Εγνατία Οδός θα ήταν όλη στην ίδια καλή κατάσταση.

Αλλά δεν είναι μόνο το κόστος συντήρησης που θα βαρύνει από τη μία πλευρά της ζυγαριάς, είναι και τα αυξημένα έσοδα που θα έχει ο παραχωρησιούχος με την λειτουργία πολλών σταθμών διοδίων, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση της χρέωσης καθώς σήμερα η Εγνατία είναι φθηνή για το χρήστη, σε σύγκριση με τους άλλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Από το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου, εκκινεί το ουσιαστικό μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, με πολλά στοιχεία, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, να αφήνονται να καθοριστούν στη Β’ φάση του διαγωνισμού, δηλαδή μετά την προεπιλογή των υποψηφίων ιδιωτών.