facebook

PRESS ROOM

Ποιος ελέγχει τους καθηγητές για την κακή συμπεριφορά τους, απέναντι στους μαθητές;


Μετά την ανάρτηση του άρθρου μας με τίτλο «επαναστάτες χωρίς αιτία» λάβαμε στα e-mail της Ηλεκτρονικής μας Εφημερίδας thrakitoday.com μία απάντηση από μία μαθήτρια που συμμετείχε στην κατάληψη που μας προβλημάτισε έντονα. Αυτό δικαιολογεί όπως δείχνουν τα πράγματα,την άρνηση του διευθυντή του 2ου Λυκείου και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μας ενημερώσουν σχετικά.

Όμως πέρα από το γεγονός ότι οι δύο υπεύθυνοι καθηγητές της ΔΗΜΟΣΙΑΣ παιδείας δεν είχαν καμία διάθεση να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την όποια ευθύνη τους στην χθεσινή κατάληψη, η επιστολή της μαθήτριας μέσα στις λέξεις και προτάσεις της, θίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και προβληματισμό όχι μόνο στους γονείς που έχουν παιδιά στο 2ο Λύκειο, αλλά σε γονείς που έχουν παιδιά σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος.

Πολύ σωστά η μαθήτρια θέτει το ερώτημα λέγοντας πώς όταν ένα μαθητής συμπεριφέρεται απρεπώς στον καθηγητή, τιμωρείτε και αποβάλλεται. Τι γίνεται όμως όταν η συμπεριφορά του καθηγητού – καθηγητών είναι προσβλητική απέναντι στον μαθητή – τές; Πώς βρίσκει το δίκιο του ο μαθητής; Βρίσκει το δίκιο του ή στοχοποιείται και από τους άλλους καθηγητές και η ζωή του μετατρέπετε σε κόλαση; Τα προϊστάμενα κλιμάκια της εκπαίδευσης λαμβάνουν μέτρα; Ελέγχουν όπως οφείλουν τους καθηγητές;

Όταν ερευνούν τυχών παράπονα από τους μαθητές παρεμβαίνουν, τιμωρούν τον ή τους καθηγητές όταν αυτοί συμπεριφέρονται προσβλητικά στους μαθητές; Ή μήπως λόγω «συναδελφικής αλληλεγγύης» ο μαθητής περνάει τον υπόλοιπο σχολικό του χρόνο κάτω από ένα ιδιότυπο «μπούλινγκ» προσβολής και ειρωνείας από την πλευρά του ή των καθηγητών;

ΤΕΛΟΣ να ευχαριστήσουμε την μαθήτρια που μας έδωσε το έναυσμα να σκεφτούμε και την «άλλη» πλευρά του νομίσματος και ελπίζουμε να το αγγίξαμε με τον ορθό τρόπο.
Το άρθρο περί «επαναστάτες χωρίς αιτία»

Κύριε συντάκτη, κυρία συντάκτρια
 
Διάβασα το άρθρο που αναρτήσατε περι «επαναστάτες χωρίς αιτία» και συγγνώμη που δεν βρήκατε τα σωστά άτομα για να απευθυνθείτε για αυτό. Όντως η κατάληψη ήταν λάθος οργανωμένη και αυτό λόγω του ότι τις προηγούμενες φορές που ρωτούσαμε άτομα πριν κλείσουμε το σχολείο, ο κ. Διευθυντής το μάθαινε και απειλούσε με αποβολές όποιον το έκλεινε. Επίσης να σας ενημερώσω ότι κάποιοι μαθητές φοβόντουσαν να συμμετέχουν για να μην τιμωρηθούν, αλλά συμφωνούσαν με την κατάληψη μας.

Περα όμως απο αυτά, που μπορεί να φαντάζουν δικαιολογίες σε κάποιους, θα σας πω και Γιατί κάνουμε ότι κάνουμε. Αρχικά το παιδί που τιμωρήθηκε ήταν μια αφορμή για να δείξουμε ότι παιδιά που έχουν προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε καθηγητή τιμωρούνται, ενώ καθηγητές που συμπεριφέρονται με αγένεια και προσβάλουν μαθητές δεν δέχονται καμία επίπληξη, ίσα ίσα μάλιστα. Δεν λέμε ότι το παιδί δεν έπρεπε να τιμωρηθεί, λέμε ότι και οι καθηγητές όμως πρέπει να έχουν επιπτώσεις όταν συμπεριφέρονται με αγένεια και ασέβεια. Έχουμε περιστατικά, πολλά περιστατικά αλλά όταν τα αναφέραμε στον διευθυντή δεν ακουστήκαμε και για αυτό φτάσαμε στην ακραία μορφή διαμαρτυρίας, την κατάληψη.

Μπορεί οι καθηγητές να είναι «ανώτεροι» μας, αλλά δεν παύουμε να είμαστε άνθρωποι, και απαιτούμε έναν στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στο άτομο μας και στις οικογενειες μας. Για αυτό κάναμε κατάληψη. Εν πάσει περιπτώσει σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθεσατε για να διαβάσετε το e-mail μου και ελπίζω οι πληροφορίες που σας εδωσα να σας φανούν χρήσιμες

Με εκτίμηση,
Μια απο τις μαθήτριες που ήταν «στην πρώτη γραμμη»
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.