GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι ενεργειακές κοινότητες γίνονται πραγματικότητα στην ΠΑΜΘ και την Πελοπόννησο

Μπορεί να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση το θεσμικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες, ωστόσο η τοπική αυτοδιοίκηση ...

Μπορεί να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση το θεσμικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες, ωστόσο η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη κάνει «προθέρμανση» με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να σχεδιάζουν τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες θα λάβουν «σάρκα και οστά» μόλις ολοκληρωθεί η σχετική κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.

Τη Δευτέρα, υπερψηφίστηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας και ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης εξέφρασε τη βούληση να εγκαινιαστεί γρήγορα η δημοκρατία της ενέργειας ως παραγωγός και ως πάροχος ενέργειας, μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών στις οποίες θα συμμετέχουν η Περιφέρεια, οι Περιφερειακές Ενότητες, οι Δήμοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα έχουν στόχο τα οφέλη να κατευθύνονται στις τοπικές κοινωνίες.

«Η δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική αναπτυξιακή πρωτοβουλία, μετά την ίδρυση της πρώτης περιφερειακής τράπεζας και το μοντέλο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, που εμείς εδραιώσαμε στη χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την υπερψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της πολιτικής του πρωτοβουλίας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν έρχεται σε καμία περίπτωση σε αντίθεση με τη λειτουργία της ΔΕΗ, δεδομένου ότι έχει πλήρως απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την ετοιμότητα της Περιφερειακής αρχής να αξιοποιήσει το σχετικό νομοσχέδιο που πρόκειται πολύ σύντομα να ψηφιστεί, ώστε η Πελοπόννησος να αποτελέσει την πρώτη περιφερειακή ενεργειακή κοινότητα της χώρας.

Προς την ίδια κατεύθυνση στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας, ο δήμος Αλεξανδρούπολής στην προσπάθεια προώθησης των λύσεων καθαρής ενέργειας και γενικότερα της αειφορίας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την ΓΓ ενέργειας.

Η έναρξη της συνεργασίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ και η δυνατότητα της απομακρυσμένης αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual Net Metering) για τις ηλεκτρικές καταναλώσεις είναι μέσα στις πρώτες στοχεύσεις, σημείωσε ο κ. Φαλέκας.

Οι βασικοί άξονες για τις ενεργειακές κοινότητες

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδίωξη του νομοσχεδίου αποτελεί η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων επιχειρείται να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα και δημιουργείται χώρος για συνέργιες και συμπράξεις και διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.