facebook

Widget by:Blogger Tips
PRESS ROOM
Recent

Απαραίτητη η απονιτροποίηση στη Ροδόπη


Τις δυνατότητες που δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα τα μέτρα για την απονιτροποίηση και τη μείωση της ρύπανσης του νερού από τη γεωργική χρήση γνώρισαν όσοι βρέθηκαν στην ημερίδα του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εμπορίας Αγροτικών Εφοδίων Ν. Ροδόπης την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Chris & Eve.
Το θέμα της ρύπανσης των υδάτων είναι ιδιαίτερα φλέγον στην περιοχή μας, μιας και μεγάλες εκτάσεις της Ροδόπης και της Ξάνθης έχουν χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, στις οποίες απαιτείται παρέμβαση, ενώ ανάλογο χαρακτηρισμό στην ευρύτερη περιφέρεια έχουν λάβει περιοχές στο νότιο και το βόρειο τμήμα του Έβρου, στην Λεκάνη του Στρυμόνα καθώς και στην περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Αγγίτη.

Πληροφόρηση και ενημέρωση

Ο Σύλλογος ανέλαβε την πρωτοβουλία για αυτή τη δημόσια συζήτηση των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη, μερικά από τα οποία είναι νέα για την περιοχή, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τάκης Χαρίτου, θεωρώντας πως υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμα ενημέρωσης και πληροφόρησης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα των νέων.

Επειδή λοιπόν υπάρχει η ανάγκη να υπάρξουν απαντήσεις σε ερωτήματα, διευκρινήσεις σε προβληματισμούς και ανησυχίες γύρω από την εξέλιξη των προγραμμάτων, γιατί πιστεύουν βαθιά πως μόνο όταν κάποιος έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση μπορεί να κάνει σωστές επιλογές και αποφάσεις, προχώρησαν στη διοργάνωση της παραπάνω πρωτοβουλίας.

«Γιατί τελικά τα προγράμματα και οι πόροι αυτοί πρέπει να πιάσουν τόπο, να στηρίξουν βιώσιμες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτου, εκφράζοντας την ελπίδα πως μέσα από αυτή την πρωτοβουλία θα δώσουν μια ώθηση στη δημόσια συζήτηση και θα συμβάλλουν ώστε να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από τα τόσο σημαντικά για την περιοχή προγράμματα.

Είναι ενθαρρυντικό άλλωστε πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες καλλιέργειες μπαίνουν σε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, που έχουν κανόνες και προδιαγραφές γύρω από τη χρήση τόσο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και της λίπανσης με τα λιπάσματα, και αυτή την τάση θέλουν να ενισχύσουν με την πιο ουσιαστική κα πλήρη ενημέρωση των αγροτών.

Ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις

Για τη χρήση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, για το οποίο το επόμενο διάστημα αναμένεται ένα σύνολο μέτρων και δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ μίλησε ο Δ/ντης Διαχείρισης του Π.Α.Α. του Υ.Π.Α.Α.Τ. κ. Νικόλαος Μανέτας, που ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές αξιοποίησης αυτών των εργαλείων.

«Ευελπιστούμε πως θα υπάρξει το ενδιαφέρον εκείνο που θα δώσει ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα» σημείωσε. Στόχος του προγράμματος άλλωστε είναι να επενδύουν οι αγρότες, η προστασία του περιβάλλοντος μέσω μιας σειράς γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, και η συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας, κυρίως μέσα από προγράμματα LEADER, που ενισχύουν την κοινωνική δραστηριότητα και την συμπληρωματικότητα εισοδημάτων των παραγωγών.

Τάση μείωσης των φυτοφαρμάκων

Για τα μέτρα και τις γεωργικές πρακτικές για την αντιμετώπισή του προβλήματος της νιτρορύπανσης, ένα φαινόμενο το οποίο απαντάται και στην περιοχή μας με τις εκτάσεις εκατέρωθεν της λίμνης Βιστωνίδας να βρίσκονται ανάμεσα στις 30 στην Ελλάδα που έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης μίλησε ο Γεωπόνος-Εδαφολόγος-Ερευνητής Δρ. Θεόδωρος Καρυώτης.

Μάλιστα στις περιοχές παρέμβασης βρίσκονται εκτάσεις και στους τέσσερις Δήμους της Ροδόπης, (Αρριανών, Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών) καθώς και οι Δήμοι Αβδήρων, Ξάνθης και Τοπείρου.

Ο κ. Καρυώτης έχει πολυετή εμπειρία με το θέμα, μιας και ασχολείται με την νιτρορύπανση από το 1996 και ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τα πρώτα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ πριν από 4 χρόνια είχε κάνει το ίδιο και στην Τουρκία.

Στα εδάφη της περιοχής μας, σημείωσε, υπάρχει μεγάλη παραλλακτικότητα των εδαφών, δηλαδή τέσσερις με πέντε κατηγορίες εδαφών με διάφορα επίπεδα γονιμότητας και διαφορετικά επίπεδα διάβρωσης ή απερήμωσης.

Από την εμπειρία του σημείωσε πως τα τελευταία χρόνιά παρατηρούμε μειώσεις της ρύπανσης από τα νιτρικά, λόγω της μείωσης της χρήσης των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες, κυρίως γιατί, σύμφωνα με τον κ. Καρυώτη, φαίνεται να έχουν κατανοήσει ότι μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα χωρίς υπερβολική χρήση.

Μείωση των εισροών ρύπανσης


Ειδικότερα για τους στόχους και τις δεσμεύσεις στις περιοχές παρέμβασης της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική χρήση» μίλησε ο Γεωπόνος και μέλος του Δ.Σ. του Π.Ο.Σ.Ε.Γ. κ. Χαράλαμπος Διαμαντής σημειώνοντας πως έχει εφαρμογή και στην περιοχή της Βιστωνίδας, η οποία λόγω της κακής ποιότητας των υπογείων νερών είναι μια από τις προσβεβλημένες περιοχές της χώρας από νιτρικές ρυπάνσεις ή διάφορα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η μείωση της ρύπανσης αυτής μπορεί να επιτευχθεί, σημείωσε, μέσω διαφόρων δράσεων, όπως η αμειψισπορά και η αγρανάπαυση, για αυτό άλλωστε σε ένα μέρος των εκτάσεων επιλέξιμων καλλιεργειών (πχ βαμβάκι) θα πρέπει να γίνεται ένα από τα δύο.

Έτσι θα δούμε μια μείωση των εισροών, ώστε να έχουμε μείωση των ρυπάνσεων στα υπόγεια νερά.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης
ThrakiToday Xanthi

ThrakiToday Xanthi

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.