GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Προς αύξηση του ορίου συναλλαγών για το κτίσιμο του αφορολογήτου

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πιθανότατα θα κληθούν το 2018 να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να κτίσουν το αφ...


Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πιθανότατα θα κληθούν το 2018 να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να κτίσουν το αφορολόγητο όριο και να αποφύγουν την πληρωμή πρόσθετου φόρου με συντελεστή 22%.

Στο υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν ήδη την αποτελεσματικότητα του μέτρου της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα και βλέπουν ότι μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα αν γίνει πιο αυστηρό.

Το μέτρο ξαναμπαίνει στο τραπέζι μαζί με τα σενάρια που θέλουν την αύξηση των ποσοστών του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 8.636-9.545 ευρώ.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο τις κάρτες τους και το e-banking και να πραγματοποιούν περισσότερες συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τι ισχύει σήμερα


Σήμερα μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ. Για εκείνους που δηλώνουν από 10.000 έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 15%, ενώ από 30.000 ευρώ και πάνω ισχύει συντελεστής 20%.

Σήμερα η λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που κτίζουν το αφορολόγητο περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σουπερμάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ καλύπτουν εύκολα το 10% του εισοδήματός τους, δηλαδή 1.000 ευρώ, με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους, οι περισσότεροι φορολογούμενοι είχαν καλύψει τη φετινή υποχρέωση διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Έτσι δεν είχαν κανένα κίνητρο, σταμάτησαν να ζητούν αποδείξεις και περιόρισαν τις συναλλαγές τους με κάρτες.

Οι εξεταζόμενες αλλαγές

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για να δυσκολέψει το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Σύμφωνα με τα Νέα το πρώτο σενάριο προβλέπει να αυξηθούν, ακόμη και να διπλασιαστούν, οι συντελεστές 10%, 15%, 20%. Το δεύτερο σενάριο θέλει να διατηρηθούν τα ίδια ποσοστά, αλλά να μην εφαρμόζονται κλιμακωτά.

Για εισοδήματα δηλαδή έως 10.000 ευρώ να απαιτούνται σε ηλεκτρονικές πληρωμές ποσά έως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ να απαιτούνται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα έως 3.000 ευρώ, ενώ οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματός τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιεί συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας τουλάχιστον 8.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές θα χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές περιορίζοντας αντίστοιχα τη χρήση του χρήματος στη φυσική μορφή του.