GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιστρέφει χρήματα η ΑΑΔΕ σε όσους έκαναν διακοπή εργασιών

  Επιστρέφει χρήματα η ΑΑΔΕ σε όσους έκαναν διακοπή εργασιών Διπλά κερδισμένοι βγαίνουν όσοι διέκοψαν τις επιχειρηματικές δραστηριότη...


 


Επιστρέφει χρήματα η ΑΑΔΕ σε όσους έκαναν διακοπή εργασιών

Διπλά κερδισμένοι βγαίνουν όσοι διέκοψαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα μπλοκάκια τους το 2016, καθώς όχι μόνο απέφυγαν να πληρώσουν φόρους και εισφορές έως και 80% που ίσχυσαν από 1.1.2017, αλλά θα πάρουν πίσω και λεφτά που είχαν πληρώσει στην εφορία σαν προκαταβολή φόρου για φέτος από το 2016.

Με εγκύκλιο που υπογράφηκε, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις, σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης.

Έτσι, φυσικά πρόσωπα, που έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών της ατομικής τους επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος 2016 και δεν υπέβαλαν εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μπορούν οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής να αξιώσουν με αίτησή τους στη Δ.Ο.Υ. τη διαγραφή της βεβαιωθείσας προκαταβολής.

Για παράδειγμα, δικηγόρος που εισπράττει 30.000 ευρώ το χρόνο ως μισθωτός από εταιρία ή οργανισμό και ο οποίος είχε επιπλέον κέρδη 90.000 ευρώ το χρόνο από ιδιωτική πελατεία: κλείνοντας το γραφείο του γλιτώνει φόρο και εισφορές 90.000 ευρώ, φορολογούμενος μόνον για τα εισοδήματά του ως μισθωτός, ενώ θα πάρει πίσω και άλλες 30.000 ευρώ που τα είχε δώσει ως προκαταβολή φόρου, πριν κλείσει το γραφείο του.

Χαμένοι βγαίνουν έτσι και το δημόσιο, αλλά και οι εργαζόμενοι στο γραφείο που έκλεισε (γραμματέας, νομικοί, βοηθητικό προσωπικό) αλλά και το δημόσιο που έχασε φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 δήλωσαν εισοδήματα από επιχειρήσει 58.000 φορολογούμενοι λιγότεροι από το 2015, προφανώς επειδή διέκοψαν τις εργασίες τους μέσα στη χρονιά πέρυσι. Έτσι δηλώθηκαν κέρδη 3,80 δισ. ευρώ, έναντι 4,70 δισ. ευρώ που είχαν δηλωθεί το 2015.