GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Εκατόμβη νεκρών σε Ιράν και Ιράκ από τα καταστροφικά 7,3 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 207 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.700 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε ...


Τουλάχιστον 207 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.700 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε το βράδυ της Κυριακής (12/11) το βορειοανατολικό Ιράκ και γειτονικές περιοχές στο Ιράν και στην Τουρκία.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος τα 25χλμ. με το ακριβές επίκεντρο να εντοπίζεται περίπου 30χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή στην ιρακινή επαρχία Σουλεϊμανίγια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20:18 (ώρα Ελλάδας) και έπληξε περισσότερο το Ιράν, όπου σύμφωνα με την ιρανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 129 νεκροί και 300 τραυματίες. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Τουρκία, όπου πάντως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Στα θύματα στο Ιράν προστίθενται έξι νεκροί στην ιρακινή επικράτεια, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των ιρακινών αρχών. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο στο Ιράν είναι η επαρχία Κερμανσάχ, που γειτονεύει με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Στο Ιράκ, και οι έξι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ζούσαν στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, στο ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου πενήντα τραυματίστηκαν στην Νταρμπανταχάν, περίπου εξήντα χλμ. νότια της πόλης Σουλεϊμανίγια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Νάσεχ Μουλά Χάσαν.

Ενώ «ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκαν και 105 άνθρωποι τραυματίστηκαν» στην περιοχή της Καλάρ, ανέφερε ο διευθυντής του νοσοκομείου αυτής της κοινότητας, νοτιότερα.

Σε όλη την επαρχία, κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους όταν έγινε ο σεισμός προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, διαπίστωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα στη Βαγδάτη και για περισσότερο σε άλλες επαρχίες του Ιράκ.

Στην ιρανική πλευρά οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο είναι η Κασρ ι Σιρίν, στα σύνορα, και η Αζγκαλέχ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

«Εγκαθιστούμε τρεις καταυλισμούς» υποδοχής σεισμοπαθών στην περιοχή, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ.

Σύμφωνα με το IRNA, περίπου 30 συνεργεία με ειδικούς στις διασώσεις της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου στάλθηκαν κατεπειγόντως στο δυτικό Ιράν.

Ερωτηθείς σχετικά από την κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, σημείωσε ότι είναι «δύσκολο να σταλούν ομάδες διάσωσης σε (ορισμένα) χωριά διότι οι δρόμοι έχουν κοπεί (εξαιτίας) κατολισθήσεων» που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της IRIB, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στις επαρχίες Κερμανσάχ και Ιλάμ, που επλήγησαν από τον σεισμό.

Στη Νταρμπανταχάν του Ιράκ και στην επαρχία Ιλάμ του Ιράν οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους προληπτικά.

Σε τμήματα και των δύο χωρών η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί εξαιτίας του ισχυρού σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη νοτιοανατολική Τουρκία: στο Ντιγιάρμπακιρ, κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους όταν σημειώθηκε η δόνηση, αλλά επέστρεψαν λίγο αργότερα.

Τον Δεκέμβριο του 2003, μια ισχυρή σεισμική δόνηση είχε ισοπεδώσει την πόλη Μπαμ του Ιράν, στην επαρχία Κερμάν. Τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τον Απρίλιο του 2013, το Ιράν είχε δοκιμαστεί με μερικές ημέρες διαφορά από δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μια πρώτη μεγέθους 6,4 βαθμών και μια δεύτερη 7,7 βαθμών, την ισχυρότερη στη χώρα αυτή από το 1957. Οι δύο σεισμοί είχαν στοιχίσει τη ζωή περίπου σαράντα ανθρώπων στο Ιράν και στο γειτονικό Πακιστάν.

Τον Ιούνιο του 1990 ένας σεισμούς μεγέθους 7,4 βαθμών στο Ιράν, κοντά στην Κασπία (βόρεια) είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους, είχε τραυματίσει άλλους 300.000 και πλέον και είχε αφήσει άστεγους 500.000 ακόμη. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, 27 πόλεις και 1.871 χωριά είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές.