GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Για 30 Νοεμβρίου 40 εκατ. ευρώ της νέας Βιολογικής

Τρεις µεγάλες πληρωµές ετοιµάζουν αυτή την περίοδο οι υπηρεσιακοί του Οργανισµού Πληρωµών, µε τη νέα Βιολογική να προηγείται χρονικά µε ο...


Τρεις µεγάλες πληρωµές ετοιµάζουν αυτή την περίοδο οι υπηρεσιακοί του Οργανισµού Πληρωµών, µε τη νέα Βιολογική να προηγείται χρονικά µε ορόσηµο την Πέµπτη 30 Νοεµβρίου, να ακολουθεί η εξόφληση του τσεκ µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου και να κλείνει το έτος µε την εξισωτική αποζηµίωση του 2017 κοντά στα Χριστούγεννα.
Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τοποθετείται η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης με ποσό ύψους περί το 1 δις ευρώ

Όσον αφορά την ενιαία και την εξισωτική, η κατάσταση είναι «ελεγχόµενη», σηµειώνει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, ενώ το µεγάλο στοίχηµα -όπως λέει- είναι η νέα Βιολογική, καθώς πρόκειται για καινούργιο πρόγραµµα, µε καινούργια σχεδίαση, σε καινούργια βάση δεδοµένων.

Οι πρώτες αναφορές από τον Οργανισµό αναφέρουν ότι τελικά θα τα καταφέρουν και η πληρωµή θα πραγµατοποιηθεί στις 30 του µήνα, σε ποσοστό 70%, που σηµαίνει ότι θα κινηθεί σε ένα ποσό περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Και µπορεί ο κοινοτικός κανονισµός να δίνει δικαίωµα προκαταβολής µέχρι και 85% του συνολικού ποσού, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική απόφαση από την πλατεία Βάθη, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί ο κ. Κέντρος.

Στην περίπτωση δε που δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η πληρωµή µετατίθεται για το επόµενο έτος και τότε θα αφορά εξόφληση και όχι προκαταβολή.

Την εβδοµάδα 11 µε 15 ∆εκεµβρίου εκτιµάται αρµοδίως ότι θα γίνει η µεγάλη πληρωµή για την εξόφληση του τσεκ, ύψους περί το 1 δις ευρώ, η οποία σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα περιλαµβάνει υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης (του 30% που αντιστοιχεί σε ποσό 427.329.000 ευρώ), το πρασίνισµα (562.899.000 ευρώ) και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37.527.000 ευρώ), όσους έχουν λαµβάνειν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, όσους αθροιστικά το συνολικό τους ποσό είναι µεγαλύτερο από τα 250 ευρώ, αλλά και όσες από τις εκκρεµότητες της προκαταβολής διευθετηθούν, αφενός από τους παραγωγούς µε υποβολή διοικητικών πράξεων και αφετέρου από τους αρµοδίους µε ολοκλήρωση των ελέγχων, αλλά και τους δικαιούχους της φόρµας 6.

Μετά την ενιαία, τα 230 εκατ. ευρώ της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2017
Χωριστά από την πληρωµή της εξόφλησης του τσεκ και περίπου µια εβδοµάδα µετά (κοντά στα Χριστούγεννα) τοποθετείται από τον Οργανισµό Πληρωµών η πίστωση των 230 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζηµίωση του 2017.

Εν τω µεταξύ, όπως ενηµέρωσε την Agrenda, ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Γιώργος Κέντρος, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα θα αναρτηθεί η λίστα µε τους δικαιούχους, προκειµένου να τους δοθεί ο χρόνος να προχωρήσουν σε ενστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν για να τρέξει η πληρωµή στους χρόνους που έχουν οριστεί.

Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι στις 23 ∆εκεµβρίου πιστώθηκαν συνολικά 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 143,9 εκατ. ευρώ αφορούν 206.812 παραγωγούς στα ορεινά και 79,8 εκατ. ευρώ 166.921 παραγωγούς σε µειονεκτικές περιοχές, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σηµειωτέον ότι για τις εν λόγω ∆ράσεις είχαν εγκριθεί 156,5 εκατ. ευρώ στα ορεινά και 87 εκατ. στα µειονεκτικά.

Σήµα πληρωµής η έγκριση 1 εκατ. ευρώ για το Κοµφούζιο
Το δρόµο για την πληρωµή των 1.876 δικαιούχων της δράσης Κοµφούζιο ανοίγει η απόφαση µε την οποία εγκρίνεται πίστωση ύψους περί το 1 εκατ. ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι οι παραγωγοί θα λάβουν 387 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα πρώτα δύο έτη εφαρµογής και 454 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα τελευταία τρία έτη εφαρµογής.

Εν τω µεταξύ, περιθώριο µέχρι τη ∆ευτέρα 20 Νοεµβρίου έχουν οι ενδιαφερόµενοι -µετά τη νέα παράταση που δόθηκε- προκειµένου να υποβάλλουν µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος της ∆ράσης, τα παραστατικά συµµόρφωσης ειδικών διατάξεων για το πρώτο έτος εφαρµογής στη δράση.

Αρχές του 2018 η συνδεδεµένη στα τεύτλα, λέει ο Αποστόλου
Τα στοιχεία της ΕΒΖ για τον αριθµό των στρεµµάτων µε τεύτλα που καλλιεργήθηκαν το 2017 περιµένει το υπουργείο, προκειµένου να υπολογιστεί το ύψος της συνδεδεµένης ενίσχυσης. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, τη Τετάρτη 15 Νοεµβρίου, από την Ορεστιάδα, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων των νέων εργαστηρίων της Σχολής Επιστηµών Γεωπονίας και ∆ασολογίας του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, στην Ορεστιάδα.

Σύµφωνα µε τον υπουργό «αν δοθούν γρήγορα τα στοιχεία από την βιοµηχανία ζάχαρης, εµείς αρχές του επόµενου χρόνου θα πληρώσουµε τη συνδεδεµένη του 2018»