GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Διαμαρτυρία από τις Ενώσεις Τύπου για το "χαράτσι" του 2%

Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδ...


Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.

H παραπάνω τροπολογία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τις Ενώσεις Τύπου που θεωρούν άδικο και πρωτοφανές το χαράτσι του 2%, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλο κλάδο της χώρας.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νικόλαο Παππά, την υπουργό Εργασίας κα Ευτυχία Αχτσιόγλου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, οι Ενώσεις Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου αναφέρουν:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την κατατεθείσα τροπολογία επιβάλλεται εισφορά 2 % επί του ετήσιου κύκλου εργασιών όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να τονιστεί ότι σε όλες τις συναντήσεις (πλην εκείνης της 3/11/2017, οπότε και ουσιαστικά μας ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές αποφάσεις), οι οποίες έλαβαν χώρα στο Υπ. Εργασίας, με σκοπό την εξεύρεση πόρου για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, μας είχε δοθεί ρητώς η διαβεβαίωση ότι τα μέλη των Ενώσεων μας δεν θα επιβαρυνθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, δεδομένου ότι ούτε αυτά τα ίδια (μέλη) ως ιδιοκτήτες εντύπων (περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων όλης της χώρας & κλαδικών-επαγγελματικών εντύπων περιοδικώς εκδιδομένων), αλλά ούτε και το προσωπικό αυτών ήταν ασφαλισμένα ή είχαν δικαίωμα ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ.

Παρά τις σχετικές όμως διαβεβαιώσεις αιφνίδια, αδικαιολόγητα και άδικα καλούμαστε να καταβάλουμε το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων μας για τη διάσωση ενός Ταμείου, με το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση και από το οποίο δεν έχουμε αποκομίσει οποιοδήποτε όφελος. Και αυτό, σε μία εποχή που ο έντυπος τύπος, ο οποίος παγκοσμίως διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο, ειδικά στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κρίση, καθόσον η ελληνική οικονομική κατάσταση έχει πλήξει τα ΜΜΕ, περαιτέρω δε λόγω της δραματικής μείωσης της διαφήμισης.

Κατά συνέπεια, η επιβολή αυτής της εισφοράς, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί νέο, μη αναλογικό και ανταποδοτικό ΦΟΡΟ, θα οδηγήσει όχι μόνο σε απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά ακόμα και στο κλείσιμο εκδοτικών επιχειρήσεών μας. Ακόμα όμως και ως "εργοδοτική εισφορά" εμφανίζει προφανή δυσαναλογία ανταποδοτικότητας (σχέση κόστους - οφέλους).

Μάλιστα, για το κόστος που καλούμαστε να αναλάβουμε για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο βεβαίως ούτε μας αναλογεί ούτε το αντέχουμε, δεν προτείνεται/ προβλέπεται, πολλώ δε μάλλον δεν θεσμοθετείται οποιοδήποτε αντισταθμιστικό όφελος για τις επιχειρήσεις μας.

Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις, είναι προφανές ότι η προσφυγή μας στη δικαιοσύνη καθίσταται μονόδρομος.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, μολονότι σεβόμαστε απόλυτα τους εργαζόμενους- ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και την αγωνία τους, σας δηλώνουμε ότι δεν συναινούμε στην επιβολή της "εργοδοτικής εισφοράς" και σας καλούμε όπως μας εξαιρέσετε από την εφαρμογή της, ευελπιστώντας ότι κατανοείτε το δίκαιο του αιτήματός μας".

Για τις Ενώσεις Τύπου
Ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ.: Αντώνης Μουντάκης
Ο πρόεδρος του Σ.Η.Π.Ε.: Ευάγγελος Αθανασίου

Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ι.Π.Τ.: Μιχαήλ Σαββάκης