GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Θρίλερ διαφθοράς στην αυλή του Ερντογάν 29 Νοέ. 2017 | ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ | 0 |

Πώς εμπλέκεται ο τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Reza Zarrab με την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων προς όφελος του Ιράν – Η σχέση με την...


Πώς εμπλέκεται ο τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Reza Zarrab με την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων προς όφελος του Ιράν – Η σχέση με την τουρκική κυβέρνηση και η αντίδραση της πλευράς Ερντογάν
Χρήστος Δεμέτης
Νοεμβρίου 29 2017 13:21


O τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας και έμπορος χρυσού Reza Zarrab καλείται να καταθέσει σε δίκη στη Νέα Υόρκη για το πώς βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Zarrab θα είναι μάρτυρας-κλειδί εναντίον του Τούρκου τραπεζίτη Mehmet Hakan Atilla, ο οποίος ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής Halk Bankasi.

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Zarrab μπορεί να κριθεί ένοχος τελικά για τραπεζική απάτη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλες οικονομικές απάτες, ενώ συμφώνησε να καταθέσει. Μάλιστα, ενδέχεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες εναντίον της Τουρκίας για να γλιτώσει τη βαριά ποινή.

Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιούσε το δίκτυο των επιχειρήσεών του για να μεταφέρει χρήματα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ για λογαριασμό των ιρανικών εταιρειών.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, έχουν καταγραφεί δύο συνομιλίες του Zarrab με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Zarrab φέρεται να ενημερώνει τον τούρκο πρόεδρο για το πώς λειτουργούσε το όλο σύστημα. Η φερόμενη συνεργασία του Zarrab με τον Atilla βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει επί της ουσίας τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Zarrab κατηγορείται συγκεκριμένα, ότι μέσω της Halk Bankasi πραγματοποιούσε συναλλαγές με το Ιράν και τις παρουσίαζε ως εξαγωγές τροφίμων που δεν καλύπτονταν από τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Η σύλληψη του έγινε στις 19 Μαρτίου του 2016 όταν πήγαινε με τη διάσημη ποπ τραγουδίστρια Εμπρού Γκιουντές και τα παιδιά τους στη Disney World. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται η ακρόαση και επιλογή των ενόρκων, στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης με πάνω από 200 άτομα να έχουν προσέλθει. Η διαδικασία θα κρατήσει τρεις εβδομάδες.

Η υπόθεση Zarrab είναι μια συνωμοσία κατά της Τουρκίας

Σύμφωνα δε με το Trt, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μπόζνταγ, δήλωσε:

“Η υπόθεση Zarrab είναι μια συνωμοσία κατά της Τουρκίας. Στήνουν συνωμοσία κατά της Τουρκίας μέσω του Zarrab. Έχετε ή δεν έχετε στα χέρια σας σωστά στοιχεία που να ενοχοποιούν τον Zarrab; Εάν έχετε τότε ποιος σας τα έφερε;”, ρώτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας σε εκπομπή τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

“Ένα άλλο θέμα προς συζήτηση είναι το αν ο Zarrab πήγε στις ΗΠΑ, ή αν τον πήγανε εκεί. Του λένε “μπορείς να βγεις αμέσως αν υπογράψεις την κατάθεση που σου λέμε”. Τον απειλούν ότι αν δεν δεχθεί θα αντιμετωπίσει διάφορες ποινές 35-40-150 ετών”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος.