GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Tι «παίζει» σχετικά με τη βιταμίνη D;

Το πρόβλημα το είχαμε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια! Τον τελευταίο καιρό οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν τη σημασία της βιταμίνης D στην ε...


Το πρόβλημα το είχαμε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια! Τον τελευταίο καιρό οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν τη σημασία της βιταμίνης D στην εξέλιξη της υγείας καθώς και τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις πανδημίας που λαμβάνει η έλλειψη και η ανεπάρκειάς της στον ελληνικό πληθυσμό.

Πριν από 14 χρόνια (το 2003) επισήμανα τη σχέση της βιταμίνης D στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, όταν και έγραψα το πρώτο μου βιβλίο: «Διατροφή και Σκλήρυνση κατά Πλάκας (M.S.)» (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2003 – Ανατύπωση 2005 & 2008)

Πριν από λίγο καιρό ολοκλήρωσα το νέο μου βιβλίο: «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2016), επιβεβαιώνοντας την απόλυτη εμπλοκή της βιταμίνης D στην παθοφυσιολογία των νόσων που φέρουν ως επίκεντρο το ανοσοποιητικό.

Από τη διερεύνηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα εκατοντάδων περιστατικών με αυτοάνοσα νοσήματα, στα πλαίσια της φροντίδας που ασκώ στη Διαιτολογική μου Μονάδα, διαπιστώνω καθημερινά ότι σχεδόν το σύνολο αυτών εμφανίζει σημαντική ανεπάρκεια.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών έχει άγνοια για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η βιταμίνη D στην εκάστοτε πάθησή τους.

Σύμφωνα με την άποψη πολλών ερευνητών, η εμφάνιση των αυτοάνοσων (και όχι μόνον…) εκφυλιστικών νοσημάτων σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη της βιταμίνης D. Και επιπλέον αποφαίνονται κατηγορηματικά: Η έλλειψη βιταμίνης D συσχετίζεται απόλυτα με την αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας για κάθε αιτία από παθολογικούς λόγους.

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο η βιταμίνη D συζητιέται ολοένα και περισσότερο, διότι στην Ελλάδα παρά την ηλιοφάνεια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα ανεπάρκειας και έλλειψής της. Τους λόγους θα σας τους αναλύσω διεξοδικά σε επόμενα άρθρα μου.

Σε κάθε περίπτωση κρατείστε ότι αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημασία της «απόλυτης» βιταμίνης στη διαμόρφωση της ανθρώπινης υγείας. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να οικειοποιηθείτε αυτή την πληροφορία, η οποία αν μη τι άλλο μπορεί να σας βοηθήσει να προσπελάστε τους πολλαπλούς παθολογικούς κινδύνους που συνεπάγεται η απουσία της!

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης – ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας