GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η Τουρκία το τραβάει: Ενταλμα σύλληψης και για δεύτερο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου

Ένταλμα σύλληψης και για δεύτερο υπάλληλο του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε η Τουρκία σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πλη...




Ένταλμα σύλληψης και για δεύτερο υπάλληλο του Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε η Τουρκία σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε χθες και ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν έχει συλληφθεί ακόμα καθώς δεν βγαίνει από το αμερικανικό προξενείο.

Όπως τονίζουν πρόκειται για τον συντονιστή μεταξύ του αμερικανικού προξενείου και των μονάδων τουρκικής ασφάλειας ο οποίος είναι και αυτός Τούρκος πολίτης. Πιθανότατα και αυτός όπως ο πρώτος υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου που συνελήφθη και προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατηγορείται από την Τουρκία για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν καθώς τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι η σύζυγός του έπειτα από έκκληση του κινήματος κατέθεσε χρήματα στην τράπεζα Άσια την οποία αργότερα έκλεισαν οι τουρκικές αρχές.

Διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες


Υπενθυμίζουμε ότι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία έχει ξεσπάσει ένας διπλωματικός πόλεμος με τις δύο χώρες να προχωρούν σε αναστολή έκδοσης βίζας η μία στην άλλη.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έφτασε στο αποκορύφωμα με τη σύλληψη και την προφυλάκιση την περασμένη εβδομάδα ενός εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη-συμμάχους στο NATO.

Στη συνέχεια η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία γνωστοποίησε ότι ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στις εγκαταστάσεις της στη χώρα, διότι θέλει να «επαναξιολογήσει» τη δέσμευση των τουρκικών Αρχών στην ασφάλεια του προσωπικού της.

«Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσει σε εκ νέου αξιολόγηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας στην ασφάλεια της αποστολής και του προσωπικού των ΗΠΑ», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και τα προξενεία μας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης, αναστείλαμε με άμεση ισχύ όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για μη μετανάστες σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

Αντίποινα της Τουρκίας

Σε αντίποινα, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι τουρκικοί περιορισμοί, κατά τα φαινόμενα, πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσινγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Πηγή:  | iefimerida.gr